Ronald van Raak: De Antillen worden gekolonialiseerd door de maffia

'Een feest is het niet geworden, het vijfjarig bestaan van de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten, die op 10 oktober 2010 autonome landen werden binnen het Koninkrijk.
De armoede op de eilanden is enorm toegenomen, evenals de criminaliteit. De maffia lijkt zich meester te maken van het bestuur, door het kopen van stemmen en het omkopen van politici.' stelt de Nederlandse politicus Ronald van Raak op zijn blog The Post Online.
 
'In korte tijd is de regering van zowel Curaçao als Sint Maarten onder dubieuze omstandigheden gevallen en niemand kan precies vertellen waarom. In april namen alle partijen in de Tweede Kamer een motie aan van mij en VVD-collega André Bosman, voor een groot onderzoek naar de verbondenheid tussen onder- en bovenwereld. Tussen de politiek en de (illegale) gokindustrie, waar crimineel geld wordt witgewassen. Mogelijk met betrokkenheid van Nederlandse accountants.
 
CRIMINEEL GELD WITWASSEN
Curaçao en Sint Maarten zijn prachtige eilanden, met prachtige mensen. De bezoeker raakt al snel verliefd op de kleurrijke cultuur en de vriendelijke omgang. Maar wie de eilanden beter leert kennen, ontdekt al gauw een heel andere wereld. Terwijl veel bewoners gebukt gaan onder diepe armoede, genieten veel buitenlanders van hun belastingvrije rijkdom. De eilanden zijn overspoeld met accountants en fiscalisten. Hebben talrijke speciale economische zones en belastingvrije regelingen. En een (illegale) gokindustrie die in geen verhouding staat tot het aantal toeristen. Deze infrastructuur is niet alleen interessant voor multinationals, maar ook voor internationale criminelen, die hier graag hun geld witwassen.
 
VAN ONDER- NAAR BOVENWERELD
Dat geld stroomt ook naar de bovenwereld, naar de politiek. Theo Heyliger(1, de belangrijkste politicus op Sint Maarten, kon bij verkiezingen beschikken over 3 miljoen dollar – dat is zo’n 150 dollar per kiezer. Gerrit Schotte, de eerste premier van het autonome Curaçao, staat terecht voor het aannemen van geld van Francesco Corallo, casinobaas op Sint Maarten. Critici die wijzen op de verbondenheid tussen onder- en bovenwereld, zoals de blogger Judith Roumou op Sint Maarten, worden opgepakt en geïntimideerd. De populaire politicus Helmin Wiels op Curaçao, die in mei 2013 aankondigde dat hij de onderwereld wilde aanpakken, werd kort daarop vermoord. Naar de opdrachtgevers wordt nog altijd gezocht
 
ONZE VERANTWOORDELIJKHEID
In de wandelgangen van de Tweede Kamer eindigen gesprekken over de eilanden vaak in de verzuchting ‘konden we er maar vanaf’. Maar dat kunnen we niet. Zolang Curaçao en Sint Maarten – net als Aruba – onderdeel zijn van het Koninkrijk, zijn wij binnen dat verband verantwoordelijk voor goed bestuur. Het blijft onze taak om ernstige misstanden aan te pakken.
 
Maar ik wil het ook niet. We kunnen de bevolking op de eilanden niet zomaar in handen geven van de criminelen. In 2010 heeft een meerderheid van PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks onze waarschuwingen in de wind geslagen, dat de eilanden niet klaar waren voor autonomie. Nu moeten we alsnog optreden, nu het zoveel erger is geworden.
 
DE BEVOLKING BEVRIJDEN
Komende woensdag bespreekt de Tweede Kamer de begroting voor Koninkrijksrelaties. Alle partijen zullen moeten concluderen dat de situatie nu slechter is dan ooit. Dat alle wetten die we hebben gemaakt, niet hebben voorkomen dat de onderwereld de bovenhand kreeg. Dat al het geld dat we hebben geïnvesteerd, gewone mensen op de eilanden niet een betere toekomst heeft gegeven.
 
Het onderzoek naar de verbondenheid tussen onder- en bovenwereld heeft geleid tot voorspelbare reacties: sommige bestuurders op de eilanden beschuldigen Nederland van een nieuw kolonialisme. Ik denk eerder dat de onderwereld de Antillen heeft gekolonialiseerd. Veel mensen op de eilanden geeft het optreden van Nederland enige hoop, zo laten ze ons in ieder geval weten. Hoop dat de grote criminelen die de eilanden in hun greep hebben worden aangepakt.'
 
Bron: ThePostOnline

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.