Bouwstop in Curacao zo lang vergunning niet rond is
- October 03, 2015 3:03 PM
WILLEMSTAD — In het kader van de regulering en legalisering van respectievelijk het bouwen van huizen en huizen die zonder vergunning zijn gebouwd, dient een aanvrager altijd de uitkomst van een proces af te wachten voor hij of zij verder gaat met bouwen.
In het geval van de woning te Montagne Abou die vorige week vrijdag werd neergehaald, gold dat de eigenaresse al herhaaldelijk was gewaarschuwd om te stoppen met de bouwactiviteiten. De vrouw bewoonde het huis niet zelf. Dat zei minister van Infrastructuur Suzy Camelia-Römer (PNP) gisteren tijdens een persconferentie.
Het geval van het neergehaalde huis kreeg veel aandacht in de media en wat er gezegd werd klopte niet met de werkelijke gang van zaken. Vandaar de persconferentie, waarin het proces van regulering en legalisatie nogmaals werd uitgelegd.
Op het moment dat er een verzoek binnenkomt bij de overheid om een illegaal gebouwd huis op een terrein waarvoor geen toestemming is gegeven te legaliseren, zullen ambtenaren van Domeinbeheer en Ruimtelijke Ordening & Planning een planologische analyse opstellen die gebaseerd is op het geldende beleid en de wetgeving en op de vraag of het bestaande bouwwerk inderdaad gelegaliseerd kan worden.
Hierbij wordt rekening gehouden met de vraag of het terrein eigendom is van de familie en met het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). Als blijkt dat de bouw moet stoppen, dan wordt dat ook aangegeven. Anders loopt de aanvrager alsnog het risico dat het bouwwerk wordt gesloopt.
Dat is ook gebeurd die 25e september. Het huis bleek illegaal gebouwd te zijn op overheidsterrein. De persoon in kwestie heeft verschillende keren te horen gekregen dat ze niet verder mocht gaan met bouwen tot de analyse klaar was of het terrein in erfpacht gegeven kon worden of niet en of ze een bouwvergunning zou krijgen. De aanvraag was ingediend op 8 januari 2014. De vrouw ging door met bouwen terwijl het legaliseringsproces nog bezig was.
Op 14 mei van dit jaar constateerden ambtenaren dat er een fundering was gestort en dat er een muur was opgetrokken van blokken. Op 21 mei zetten ambtenaren van Domeinbeheer een waarschuwingsbord neer dat de illegale activiteiten moesten stoppen. Op 17 augustus werd geconstateerd dat het bord was neergehaald. Daarop werd een zogenoemde ‘stopbrief’ uitgereikt aan de persoon in kwestie.
Op basis van de analyse kwamen de ambtenaren tot de conclusie dat het bouwwerk niet gelegaliseerd kon worden en is op 25 september het huis neergehaald. Camelia-Römer wees er verder op dat een van de ambtenaren tijdens zijn werkzaamheden bedreigd zou zijn, wat onacceptabel is.
“Als dat gebeurt zal er altijd aangifte gedaan worden.”
De overheid is kort geleden begonnen met een beleid om de naar schatting 10.000 illegale constructies te reguleren. Het afgelopen decennium zijn er complete woonwijken verrezen van huizen gebouwd op overheidsterrein, zonder toestemming en derhalve illegaal. Camelia-Römer noemt dit kortweg stelen.
Het illegaal bouwen en toe-eigenen van land heeft bovendien verregaande gevolgen voor de samenleving. Naast de extra kosten brengt het gevaar met zich mee. Er is ook geen sprake van ruimtelijke planning van openbare terreinen, wegen, rooien en riolen, het zorgt juist voor meer armoede en verpaupering van wijken.
Er moet dus wel paal en perk gesteld worden aan bovenstaande praktijken. Vandaar dat in samenwerking met het ministerie van Financiën hiervoor een meerjarenplan is ontwikkeld.
Bron: Amigoe
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244