Statia begint proces voor meer autonomie bij VN

NEW YORK/ORANJESTAD — De regeringsdelegatie uit St. Eustatius, die deze week een ontmoeting had met het Comité voor Dekolonisatie van de Verenigde Naties (VN) in New York, heeft besloten door te gaan met het proces om internationale steun te verzamelen om het eiland weer op de lijst van niet-zelfbesturende gebieden (NSGT’s) geplaatst te krijgen.
 
Het opstellen van een nieuwe Staatsregeling voor St. Eustatius is onderdeel van dat proces.
 
De delegatie uit Statia die deze week een ontmoeting had met de VN bestond uit de gedeputeerde van Constitutionele Zaken Reginald Zaandam, partijleider en Eilandsraadslid van de Progressive Labour Party (PLP) Clyde van Putten, United People’s Coalition (UPC)-leider in de Eilandsraad Reuben Merkman en adviseur Xavier Blackman. Tijdens het constructieve, verkennende overleg in de VN besprak de delegatie de afgelopen dagen het proces van de herplaatsing van St. Eustatius op de lijst van NSGT’s met een aantal lidstaten, aldus een persbericht gisteren.
 
Ook zal er een kader voor een Staatsregeling voor St. Eustatius worden opgesteld als een meer autonome entiteit in relatie tot Nederland, met de hulp van deskundigen op het gebied van dekolonisatie. Deze zal ter consultatie aan de bevolking van Statia worden voorgelegd.
 
 
Vier stellingen
 
De delegatie baseert haar zaak met betrekking tot de grondwetswijziging en het dekolonisatieproces door de VN op vier stellingen, gesteund door een motie die in de Eilandsraad op 28 mei werd aangenomen.
 
De eerste stelling is dat Nederland sinds 1954 niet heeft voldaan aan resoluties 1514, 1541 en 2526 van het Handvest van de VN, ook niet tijdens de ontmanteling van het Land de Nederlandse Antillen.
 
“Niet-naleving van deze resoluties betekent dat het proces van dekolonisatie van de voormalige koloniën van Nederland nog niet is voltooid, en dat de koloniën onterecht door de VN werden verwijderd van de lijst van NSGT’s toen het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden werd geratificeerd.”
 
De tweede stelling is dat Nederland niet de juiste invulling heeft gegeven aan de constitutionele wensen van de bevolking van Statia, gezien het feit dat ze nooit vóór de integratie met Nederland hebben gestemd.
 
“De derde stelling is dat Nederland misbruik blijft maken van zijn positie als (voormalige) koloniserende macht, door het schenden van fundamentele mensenrechten en onrechtmatige, bevooroordeelde bemoeienis met het lokale politieke proces op St. Eustatius”, werd er gesteld.
 
Op de vierde plaats wil St. Eustatius onderhandelen en overeenstemming bereiken over een verandering van de staatsrechtelijke verhouding met Nederland, op basis van de verschillende referenda die werden gehouden.
 
Op basis van deze stellingen wil St. Eustatius (her)ingeschreven worden als NSGT tot het moment dat de dekolonisatie is afgerond en/of alle zaken op een bevredigende manier zijn opgelost, verduidelijkte de delegatie.
 
Een recent voorbeeld van een succesvolle herinschrijving is Frans-Polynesië.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.