Nederland werkt aan watervoorziening Saba

THE HAGUE — De Nederlandse regering en de Sabaanse overheid zijn druk bezig om de watervoorziening op het eiland structureel te verbeteren.
 
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft dat mede namens zijn collega’s van Infrastructuur en Milieu en van Defensie aan de Tweede Kamer.
 
“Het drinkwaterprogramma, dat in 2013 samen met Saba is opgesteld, is inmiddels volop in uitvoering”, aldus Plasterk in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Ronald van Raak. De SP-politicus vroeg in juli naar tijdelijke en structurele oplossingen voor het watertekort, waarvan afgelopen zomer weer sprake was.
 
Plasterk schrijft dat de opvang van regenwater de gangbare watervoorziening is en blijft op Saba. In aanvulling hierop zijn er twee bedrijven die drinkwater van zeewater maken, zoals gebruikelijk is in de regio, maar die beschikten over een beperkte opslagcapaciteit. Sinds 2013 wordt er daarom gewerkt aan het verhogen van de opslagcapaciteit van drinkwater en het zogeheten grijs water, aldus de minister.
 
“Op dit moment wordt een grote grijswateropslag gebouwd in Windwardside. De bouw hiervan zal naar verwachting nog dit jaar worden afgerond. (...) Daarnaast zal een extra leiding worden aangelegd naar The Bottom om drinkwater naar een bestaande publieke opslag te pompen. Ook worden er twee aanvullende opslagbekkens gebouwd voor drinkwater, die elk 75.000 gallon, bijna 300.000 liter, kunnen bevatten. Ten slotte zal het opslagbekken onder de school in St. John’s worden vergroot”, aldus Plasterk. Omdat Saba een rotsachtige bodem heeft, kost de bouw van de wateropslag en de aanleg van leidingen enige tijd.
 
Van een noodscenario was afgelopen zomer geen sprake, schrijft de minister, zodat de autoriteiten van Saba geen verzoek hebben ingediend voor de aanvoer van extra water door de Marine, zoals wel in 2009 en 2013 het geval was. Hij erkent dat hotels en het werkgelegenheidsproject Organoponics Garden te maken hebben met hogere kosten als het opgeslagen regenwater op is en ze dus water moeten kopen. Maar er zijn geen concrete signalen zijn dat er geen water beschikbaar is voor toeristen of dat het voortbestaan van Organoponics Garden in het geding is. “Daarbij dient te worden opgemerkt dat droge perioden zich elk jaar voordoen op Saba en dat bedrijven in staat moeten worden geacht om hierop te anticiperen”, aldus Plasterk.
 
De aanleg van extra leidingen en de verhoging van de opslagcapaciteit zullen de prijs van water op termijn verlagen. Daarnaast heeft het Bestuurscollege aangekondigd een subsidie te verstrekken om de prijs van 1000 gallon (3800 liter) te verlagen met 20 dollar. Mensen met een inkomen van minder dan 834 dollar per maand kunnen bovendien in het kader van de bijzondere onderstand hun regenwateropslag bij laten vullen.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.