Maatregel doorvoerhandel Suriname mogelijk in strijd met Caricom-verdrag

PARAMARIBO - Het besluit van de regering dat met ingang van 4 september het opslaan van goederen in entrepots niet meer is toegestaan en de doorvoer van goederen naar andere landen verboden is, druist vermoedelijk in tegen het Caricom(Caribbean Community)-verdrag.
 
Suriname riskeert een veroordeling indien gedupeerden hierover een zaak zouden aanspannen bij het Caribisch Gerechtshof (CCJ), zegt Steven MacAndrew, deskundige wat betreft Caricom en de Caricom Single Market & Economy (CSME). De reden van het voornoemd besluit door de regering is MacAndrew onbekend.
 
Hij stelt dat de regering "wederom een verrassend besluit neemt zonder relevante stakeholders omstandig te consulteren en te informeren" Hij vraagt zich af ofvdit de handelswijze is waarop de nieuwe regering tewerk denkt te gaan in de komende vijf jaren. "Deze handelswijze geeft aan, dat de nieuwe regering totaal voorbij gaat aan principes van participatie en goed bestuur. Het schijnt, dat het wereldbeeld van de nieuwe regering een van lang vervlogen tijden is, waar de regering maar bepaalt en een ieder maar moet slikken", zegt de Caricom-deskundige, tevens directeur bij de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).
 
Het is mogelijk zegt hij dat voornoemd besluit regionale consequenties kan hebben voor het land. Suriname participeert namelijk in de CSME en het Herziene Verdrag van Chaguaramas, het Caricom-verdrag, kent Caricom-burgers, inclusief Surinamers bepaalde rechten toe. Voorts heeft het Caribisch Gerechtshof in een van haar eerste uitspraken bepaalde van deze rechten gekwalificeerd als 'fundamentale kernrechten'. Het recht van dienstverlening en recht van vestiging zijn twee van deze fundamentele kernrechten, die van kracht zijn in de CSME. Met 'fundamentale kernrechten' wil de CCJ duidelijk maken, dat niet zomaar getornd kan worden aan deze rechten, die alle Caricom-burgers, dus ook Surinamers hebben gekregen. Doorvoerhandel valt,aldus Mac Andrew, onder het recht van dienstverlening.
 
Het Herziene Verdrag van Chaguaramas geeft ook uitdrukkelijk aan, dat het verboden is om nieuwe beperkingen te introduceren op deze fundamentele kernrechten. Hij adviseert gedupeerde ondernemers een zaak aanhangig te maken bij het CCJ.
 
Bron: De Ware Tijd
 
Related article:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.