Nederland keek weg bij corruptie Sint Maarten

Opinie René Zwart, Haags correspondent voor het Antilliaans Dagblad
Gerard Bouman, de baas van de Nationale Politie, vindt de regering en het politiekorps van Sint Maarten niet te vertrouwen. Met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie staan de Tweede Kamerfracties van VVD, PvdA, SP en PVV pal achter die conclusie dat het piepkleine tropisch stukje Koninkrijk een corrupt boevennest is.
 
Dat onderwereld en bovenwereld er met elkaar zijn verweven wordt bevestigd door onafhankelijke integriteitsonderzoekers: criminele organisaties hebben een dikke vinger in het openbaar bestuur. De regering in Philipsburg onderkent het risico. In mei aanvaardde zij daarom dankbaar het Nederlandse aanbod 55 functionarissen te sturen om te helpen bij de opsporing van integriteitsschendingen. Sint Maarten was er blij mee totdat enkele weken geleden politiechef Bouman verklaarde dat het met de corruptie zo erg is gesteld dat van samenwerking met de lokale autoriteiten geen sprake kan zijn.
 
Als Sint Maarten werkelijk zo’n corrupte bende is, dringt zich de vraag op hoe het zover heeft kunnen komen
 
Als ‘The Friendly Island’ werkelijk zo’n corrupte bende is, dringt zich de vraag op hoe het zover heeft kunnen komen en of Nederland daar misschien zelf ook de hand in heeft gehad. De feiten op een rijtje:
 
In 2005 waarschuwde het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC) van ons eigen ministerie van Justitie dat criminele organisaties probeerden te infiltreren in het openbaar bestuur van Sint Maarten. Niettemin riep de Kamer Sint Maarten in 2010 uit tot autonoom land binnen het Koninkrijk, met alle daarbij behorende vrijheden. En in het besef dat het politiekorps zwaar onderbezet was.
 
EXTRA STRENG ANTECEDENTENONDERZOEK
Nederland kan vermeende corrupte politici op Sint Maarten gewoon voor de rechter brengen
 
Het OM wordt gerund door een Nederlandse procureur-generaal en dito officieren van justitie. Het politiekorps wordt geleid door een Nederlander. Er lopen bovendien al jaar en dag tientallen Nederlandse rechercheurs en marechaussees rond.
 
De regering staat sinds 2010 onder controle van het door Nederland in het leven geroepen College financieel toezicht.
 
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een eigen vertegenwoordiging die wekelijks aan Den Haag rapporteert.
 
In december is een nieuwe regering aangetreden. Plasterk beloofde de Kamer alle kandidaat-bewindslieden aan een extra streng antecendentenonderzoek door de AIVD te onderwerpen.
 
Kortom: Nederland had en heeft alle mogelijkheden op een staatsrechtelijk ordentelijke wijze iets te ondernemen, bijvoorbeeld door vermeende corrupte politici voor de rechter te brengen. In plaats daarvan verleende het Francesco Corallo een Nederlands paspoort, een man die door de Italiaanse autoriteiten wordt beschouwd als een ‘vooraanstaand lid van een Siciliaanse maffiatak’. De man ook die volgens Kamerleden dankzij corrupte politici en agenten via zijn casino-imperium op Sint Maarten honderden miljoenen criminele winsten kan witwassen.
 
En al die Nederlandse rechercheurs en toezichthouders dan? Die kijken kennelijk de andere kant op …
 
Bron: Volkskrant

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.