Gele kaart voor Wiels en Asjes
- August 13, 2015 3:10 PM
WILLEMSTAD — De managementstijl van gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels verdient geen schoonheidprijs, maar haar integriteit staat niet ter discussie.
Deze uitspraak van onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran was een van de mildere vanochtend tijdens de openbare Statenvergadering over het rapport van oud-Ombudsman Alba Martijn naar het functioneren van Wiels.
Volgens Martijn heeft Wiels zich schuldig gemaakt aan de schijn van niet-integer handelen. De oppositiepartijen waren het erover eens dat Wiels geen goede vertegenwoordiger van de Curaçaose regering in Den Haag is. Onder luid gejammer van de MFK en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang werden vanochtend punt 2 en punt 3 op de vergaderagenda van het Curaçaose parlement samengevoegd. Beide punten gingen over het rapport van de Ombudsman naar het beleid en de acties van de gevolmachtigde minister. Enig verschil is dat de oppositiepartij MFK het vonnis van het kort geding dat Wiels had aangespannen erbij wilde betrekken en dat PS de premier bij de vergadering wilde hebben. Hetgeen ook gebeurde door de samenvoeging. Leeflang dreigde de zaal te verlaten omdat ze vindt dat Ivar Asjes voldoende mogelijkheden had gekregen om zijn wederhoor op het rapport te geven.
PS-parlementariër Wini Raveneau stelde niets in het rapport te hebben gezien waar een Statenvergadering aan gewijd zou moeten worden. Ook partijgenoot Sherwin Leonora vond niets noemenswaardig in het rapport van de Ombudsman. Het rapport is volgens hem gebaseerd op roddel, jaloezie en ruzie. Volgens Leonora wordt er op Wiels gejaagd. MFK-leider Gerrit Schotte maakte korte metten met de opstelling van PS. “Zij hebben de vergadering over het rapport aangevraagd, maar zeggen nu dat er niets noemenswaardig in staat”, aldus Schotte.
Humphrey Davelaar van de PNP wilde van de premier weten of de aanbevelingen in het rapport volledig worden geïmplementeerd en in welke vorm. “We kennen de historie van het voormalige Antillenhuis, het huidige Curaçaohuis. Er zijn altijd problemen geweest met het functioneren van onze ‘ambassade’ in Nederland”, zei Davelaar. De minister van Algemene Zaken, Asjes, is verantwoordelijk voor het doen en laten van het personeel in het Curaçaohuis. De gevolmachtigde minister vertegenwoordigt de regering van Curaçao in Nederland. Diens functioneren moet volgens Davelaar transparant zijn. Ook moet de gevolmachtigde minister een waardige representant van de Curaçaose regering zijn.
Verder wilde de PNP’er weten wie er 250.000 euro voor representatiekosten heeft gekregen. Dat is ongeveer 20.000 euro per maand, berekende hij. Davelaar wil dat degene die dat heeft gekregen daarover verantwoording aflegt. “Het is onacceptabel.” Ook wil hij dat er een structuur komt voor de behandeling van rapporten door overheidsorganen. Dat hij moet gaan lobbyen bij andere partijen voor het oproepen van een Statenvergadering vindt hij niet ideaal.
Gele kaart
Marilyn Moses, Statenlid van Pais, gaf een gele kaart aan Wiels en Asjes voor de manier waarop zij met de problemen binnen het Curaçaohuis zijn omgegaan. Uit het rapport van de Ombudsman blijkt dat er een paar punten zijn die nodig aangepakt moeten worden.
De vragen die Moses aan Asjes stelde gingen onder andere over de screening van de gevolmachtigde minister. Is die verplicht, heeft de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) dat gedaan en wat was het resultaat van de screening? Ook wilde het Pais-Statenlid weten of de aanbevelingen van het rapport dat overheidsaccountantsbureau Soab heeft gedaan naar het Curaçaohuis, zijn opgevolgd.
Volgens PAR-fractieleider Zita Jesus-Leito heeft nooit eerder iemand het overleefd nadat er zoveel discussie over iemand is geweest. Met wat er nu op tafel ligt is een waardige representatie van Curaçao in Nederland volgens haar niet gegarandeerd. “Wat is er aan de hand? Daar willen we vandaag antwoord op krijgen”, aldus Jesus-Leito.
MAN-parlementariër Charles Cooper vindt dat Wiels de eer aan zichzelf moet houden en moet opstappen. Anders moet het parlement een duidelijk signaal afgeven dat dit van haar verlangd wordt. “Welk rapport heb je gelezen als je zegt dat de Ombudsman geen gelijk heeft?”, aldus Cooper.
Amigoe
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244