Tripartiet overleg over selectie studies, testamentregister en beroep in belastingzaken

DEN HAAG — De Statendelegaties van Curaçao, Aruba en St. Maarten zetten zich in voor een eerlijkere selectieprocedure voor studenten die in Nederland willen gaan studeren. Via de leden van de Eerste en Tweede Kamer doen ze een beroep op minister Jet Bussemaker van Onderwijs om ook online gesprekken toe te staan.
 
Het gezamenlijk verzoek, dat gedaan zal worden tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko), volgt op een beleidswijziging waarin Nederlandse hbo’s en universiteiten in grote mate zelf verantwoordelijk worden voor de selectie van studenten. Onderdeel van die procedure is een persoonlijk gesprek met leerlingen die zich hebben aangemeld. Dat is vooral van belang bij onderwijsinstellingen die meer aanmeldingen krijgen dan er plaatsen zijn.
 
“Voor studenten in onze landen is dat bijna onmogelijk”, zei onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran vandaag. “Nog los van de vraag of ouders geld hebben om hun kind hiervoor naar Nederland te laten reizen, is er vaak ook geen tijd. Soms horen mensen pas een paar dagen van tevoren dat het gesprek plaats zal vinden. Soms zijn de gesprekken in de examenperiode.”
 
De Statenleden van Curaçao, Aruba en St. Maarten willen dat ook online gesprekken via programma’s als Facetime en Skype of via video conferencing worden toegestaan. Met name voor ouders die daar niet over beschikken, zou de Stichting Studiefinanciering Curaçao een rol kunnen spelen. Om het verzoek extra kracht bij te zetten en onderwijsinstellingen te verplichten om dit toe te staan, willen ze dat minister Bussemaker een beleidsmaatregel afkondigt. De Eerste en Tweede Kamer zouden daar via een motie op aan kunnen sturen.
 
Testamenten
 
Tijdens het tripartiet overleg maakten de Statendelegaties verder afspraken over de oprichting van een testamentregister, dat binnen twee maanden gerealiseerd zou moeten zijn. Sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen worden testamenten niet meer centraal geregistreerd, waardoor advocaten en notarissen grote moeite hebben bij de verdeling van erfenissen. Het Soab is inmiddels al bezig met een onderzoek naar de financiële en juridische randvoorwaarden. De samenwerking tussen de landen is nodig omdat het Gemeenschappelijk Hof van Justitie gezien wordt als de instantie waar notarissen hun informatie kunnen opvragen.
 
Belastingdienst
 
Een derde onderwerp is een akkoord over de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen beslissingen van de belastingdienst, waar Aruba inmiddels al een Landsverordening over heeft, maar Curaçao nog niet. De delegaties waren nog in gesprek over de precieze formulering van de afspraken, zodat er pas vanavond of morgenochtend getekend kan worden.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.