Schotte: Ontneming van het woord mag niet zonder waarschuwing
- April 18, 2015 4:29 PM
WILLEMSTAD — MFK-Statenlid Gerrit Schotte werd zoals bekend tijdens het debat over Feffik gisteren in de Staten door Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco uit de zaal gezet, nadat Schotte tijdens zijn rede stelde het woord niet tot de voorzitter te zullen richten.
Schotte werd door Franco onderbroken en het woord werd hem direct ontnomen. Dit zonder een waarschuwing, iets wat volgens Schotte in strijd is met artikel 76 van het Reglement van Orde van de Staten.
Dat zegt de MFK-leider middels een persbericht met de geluidsopnamen van de discussie tussen hem en de voorzitter, alsmede van het moment dat onafhankelijk parlementariër Omayra Leeflang een voorstel van orde deed.
Dat voorstel werd door Franco niet in behandeling genomen. De voorzitter kondigde het tweede agendapunt aan, toen Leeflang het woord vroeg. Hij verzocht Leeflang hem de kans te geven zijn zin af te maken.
Zij liet hem uitpraten, waarna ze in haar voorstel van orde de voorzitter erop wees dat ook de Staten het advies inzake concessie van de Curaçao Port Services (CPS) dienden te krijgen. Het document zou alleen ter inzage aan de Statenleden gegeven worden, ‘maar verscheen echter integraal in de ochtendkrant Het Antilliaans Dagblad’.
Franco liet Leeflang uitpraten en verduidelijkte aan de hand van het Reglement van Orde dat haar voorstel over iets anders ging dan het tweede agendapunt, oftewel het debat over Feffik, en dus niet behandeld kon worden, en hij gaf vervolgens het woord aan MFK-lid Gilmar ‘Pik’ Pisas, die hem bekritiseerde naar aanleiding van zijn reactie op het verzoek van Leeflang.
Pisas werd door Franco direct onderbroken en Franco waarschuwde (onder anderen) hem dat er sprake was van verstoring van de orde, en gaf vervolgens het woord aan Schotte. Schotte zei tegen Franco dat die wederom de democratie vertrapte en ging verder in op de discussie over Feffik.
Tijdens zijn rede over Feffik legde hij aan de luisteraars uit dat hij uit respect het woord richting de voorzitter voerde, maar dit eigenlijk niet wilde doen omdat Franco de democratie vertrapte. Hierop werd hij door Franco onderbroken.
“Heer Schotte, u hebt het woord niet meer.”
Schotte lachte hierop sarcastisch en wilde van de voorzitter weten waarom hem het woord werd ontnomen. Franco kreeg niet de kans om dit uit te leggen en waarschuwde hem meerdere malen dat als hij door bleef praten, hij uit de zaal zou worden gezet.
Schotte eiste verduidelijking en ‘adviseerde’ de voorzitter om de politie dan maar te roepen. Dat is ook gebeurd. Volgens Schotte onterecht.
Franco had hem conform artikel 76 van het Reglement van Orde moeten waarschuwen dat hem het woord ontnomen zou worden, aldus Schotte. Hij citeert het artikel in zijn persbericht: Geen spreker mag in zijn of haar rede gestoord worden, tenzij hij of zij aan het naleven van het reglement herinnerd moet worden.
Ook de artikelen die volgen – namelijk 77 en 78 – citeert hij, die respectievelijk de ontneming van het woord en het verwijderen van een lid regelen.
TERECHT
Voormalig griffier van de Staten en tevens jurist Frank Hanze, die de hele discussie ook heeft gevolgd, legt desgevraagd uit dat de voorzitter gisteren conform het Reglement van Orde heeft gehandeld.
Franco was niet verplicht om Schotte uit te leggen waarom, dus gebaseerd op welk artikel, hem het woord werd ontnomen en ook niet waarom hij uit de zaal zou worden gezet, aldus Hanze.
“De Statenleden behoren het Reglement van Orde te kennen, dus als het woord hen wordt ontnomen en de voorzitter tot verwijdering overgaat, hoeft hij niet per se de reden hiervoor uit te leggen.”
Franco heeft later zijn beslissing wel uitgelegd. Er bestaat geen mogelijkheid, ook niet voor de Statenvoorzitter, om op deze beslissing terug te komen.
De verwijdering van Gerrit Schotte heeft alleen gevolgen voor de vergadering over Feffik, die gisteren is begonnen. Die vergadering is geschorst en gaat op een later tijdstip verder. Dan mag Schotte er ook niet bij zijn. Bij alle andere vergaderingen van het parlement is de MFK-voorman gewoon welkom.
Amigoe
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244