Wens voor aparte juridische status voor vermisten

THE NETHERLANDS - Vermiste personen moeten een aparte juridische status krijgen. Dat bepleiten Slachtofferhulp Nederland, de Vereniging Achterblijvers na Vermissing en familieleden.
 
Nu komen achterblijvers soms in ernstige praktische en financiële problemen, omdat zij niet uit naam van het vermiste familielid kunnen handelen.
 
Dit speelt bijvoorbeeld wanneer de kostwinner van een gezin spoorloos verdwijnt. Een werkgever mag iemand die niet komt opdagen op staande voet ontslaan. De inkomsten van een gezin vallen dan weg, terwijl bijvoorbeeld een hypotheek blijft doorlopen. Zorgverzekeringen en abonnementen kunnen niet worden opgezegd zonder een handtekening van de betreffende persoon. Een achtergebleven partner die in betalingsproblemen raakt, kan een samen gekocht huis niet verkopen, want ook daarvoor is de handtekening van de vermiste nodig.
 
Slachtofferhulp krijgt via de politie jaarlijks ongeveer 150 zaken doorgespeeld van Nederlanders die langdurig zijn vermist in binnen- en buitenland. Hun familieleden komen in een bureaucratische rompslomp terecht, omdat banken en overheidsinstellingen geen protocol hebben voor het omgaan met mensen die zijn verdwenen, maar van wie niet is bewezen dat ze zijn overleden. 'Je bent voor de wet levend of je leeft niet meer', zegt woordvoerster Harriët Koelewijn van Slachtofferhulp. 'Dat lijkt logisch, maar het veroorzaakt veel praktische problemen. Een aparte juridische status voor vermisten zou dat oplossen.' Slachtofferhulp is in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Banken over dit onderwerp.
 
Handtekeningen
 
Op internet loopt sinds begin april de petitie 'Status Vermist', een initiatief van de 22-jarige Inger de Vries. Zij is de dochter van Harderwijker Henry de Vries, die eind 2013 op mysterieuze wijze verdween, zijn gezin vol vraagtekens achterlatend. Pas acht maanden later werd zijn lichaam gevonden in het water bij Zeewolde. De politie acht zelfmoord waarschijnlijk.
 
'De werkgever van mijn vader zette één maand na zijn verdwijning zijn loon stop. Daardoor bleef mijn stiefmoeder ineens achter met nul euro per maand, terwijl ze twee kleine kinderen te onderhouden had. Voor nabestaanden van iemand die overlijdt zijn er regelingen, maar als iemand vermist raakt, is er niets.'
 
Met haar initiatief, te ondertekenen op de website petities.nl, wil De Vries de aparte status voor vermisten op de agenda zetten in de Tweede Kamer. Daarvoor zijn 40 duizend handtekeningen nodig. Er zijn er nu ruim vijfduizend binnen.
 
Slachtofferhulp zegt 'wisselende ervaringen' te hebben met de steun van de Nederlandse autoriteiten bij vermissingen in het buitenland.
 
Volkskrant

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.