Advent wint zaak van minister Whiteman

WILLEMSTAD - De rechtbank heeft Ben Whiteman teruggefloten in een proces dat het Advent Ziekenhuis tegen de regering had aangespannen. Naar het oordeel van de rechter handelde de minister onzorgvuldig bij de vaststelling van een budget voor het ziekenhuis.
 
De Advent-directie sleepte Whiteman voor de rechter, nadat deze een door het ziekenhuis ingediend bezwaarschrift tegen de vaststelling van een budget niet in behandeling nam. De minister stelde zonder hoor en wederhoor deze begroting vast.
 
In de beschikking stelde Whiteman een begroting vast ter grootte van 2.9 miljoen gulden voor het vierde kwartaal van dit jaar (2014) en 11.9 miljoen gulden voor 2015. Deze bedragen zijn voor de dekking van de kosten van de door het Advent Ziekenhuis te verlenen zorg.
 
Whiteman's beschikking dateert van 15 oktober. De Advent-directie heeft op 11 november een bezwaarschift ingediend tegen deze beschikking. Hiermee voldeed het ziekenhuis aan de termijn om bezwaar aan te tekenen. De minister ging niet in op het bezwaarschrift, waarop het ziekenhuis naar de rechter stapte.
 
Advent bracht naar voren dat de beschikking wettelijke grondslag ontbeert, daar de minister geen hoor en wederhoor toepaste en de beslissing tegen de regels indruist. Ook wees het ziekenhuis op het gegeven dat de begroting door de minister werd vastgesteld, waarbij uitgegaan werd van 2013. Dit terwijl het ziekenhuis veel patiënten kreeg te verzorgen door het tijdelijk wegvallen dit jaar van de zorgverlening bij Taamskliniek.
 
De rechter heeft ten eerste de ministeriële beschikking van 15 oktober geschorst. Voorts bepaalde de rechtbank dat "de Advent-directie, totdat de minister heeft beslist over haar bezwaarschrift, met ingangsdatum 1 oktober dient te worden bekostigd op de wijze zoals te doen gebruikelijk voordat de bestreden beschikking werd genomen, waarbij verrekening dient plaats te vinden met het reeds op basis van het bestreden besluit uitgekeerde maandelijksw budget".
 
De rechter vindt dat Whiteman onzorgvuldig handelde en dat zijn handelen onredelijk is jegens Advent Ziekenhuis. Hij veroordeelde de minister tenslotte tot betaling van de proceskosten, begroot op 1400 gulden. Ook gelaste hij de minister de betaling van 140 gulden griffierecht.
 
Het proces tegen Whiteman en het rechterlijke vonnis waar de minister werd teruggefloten, werd nauwlettend gevolgd door de directie van Kliniek Dr. J. Taams. In tegenstelling tot het Advent Ziekenhuis wil de minister namelijk geen cent uitkeren aan Taamskliniek.
 
Dat ondanks het feit dat er een schriftelijke overeenkomst bestaat met de Sociaal Verzekeringsbank (SVB) om maandelijks 300.000 gulden -en niet 1,2 miljoen gulden zoals eerder abusievelijk vermeld- over te maken aan Taams. Whiteman heeft opdracht gegeven deze betalingen niet te verrichten naar de in geldnood verkerende kliniek. Ook deze maand kreeg Taams de drie ton niet overgemaakt en is het bedrag nu 1,2 miljoen geworden over vier maanden, ofwel vierde kwartaal.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.