Nog geen boetes vastgesteld voor hondenverordening

ORANJESTAD - Wie zich niet houdt aan de regels van de hondenwet, krijgt tot op de dag van vandaag alleen een waarschuwing. De boetes zijn namelijk nog niet vastgesteld.
 
De voorlichtingscampagne stond als een huis, maar in de praktijk is de wet door gebrek aan middelen nog niet uit te voeren.
 
Na het carnaval is er een overleg gepland tussen de hoofdofficier van het Openbaar Ministerie (OM) en Eric Soemers van het Korps Politie Aruba (KPA) en tevens betrokken bij de hondenverordening. Hij vervangt hiermee Trudy Hassell die begin januari begon als directeur van het Korrektie Instituut Aruba (KIA). “Begin volgende week wordt er gesproken over het boetestelsel”, vertelt Soemers vanmorgen desgevraagd aan Amigoe. Nu er geen boetes zijn, blijft het bij waarschuwingen. Naast het boetestelsel zijn er ook andere middelen nodig om de wet in werking te laten treden. Zoals een opvangplek voor honden die van straat zijn geplukt en politieauto’s waar de honden veilig in kunnen worden vervoerd. “De auto’s zijn er nog niet, maar mocht er zich voor die tijd toch een probleemgeval voordoen, dan kunnen we altijd nog gebruik maken van auto van de K9 unit.” Over de opvangplek wil Soemers niets loslaten.
 
 
Laten inslapen
 
De bedoeling van de wet, officieel sinds 1 januari van kracht, is dat als de hondenbezitter de waarschuwing van de politie niet ter harte neemt, een boete het directe gevolg is. Honden op straat die van niemand lijken te zijn worden meegenomen en tijdelijk opgevangen in een daarvoor opgerichte shelter. Tijdens een voorlichtingbijeenkomst van het Plataforma Ley di Cacho kregen de vrijwilligers uitgelegd dat er onderscheid wordt gemaakt tussen honden die van een baas lijken te zijn en straathonden. Dit wordt gemeten aan de hand van een halsband, de gezondheid en het gedrag van de hond. Straathonden worden drie dagen opgevangen en viervoeters die mogelijk een baasje hebben, worden tien dagen onderhouden in de tijdelijk opvang. Dit is de periode waarin de eigenaar ze terug kan halen. Deze moet dan eerst de boete betalen, maar ook het verblijf wordt in rekening gebracht. Laat de baas van de viervoeter het afweten, dan wordt er gezocht naar een nieuw thuis of een tijdelijk onderkomen bij het asiel. Is er nergens een plekje beschikbaar, dan laten de autoriteiten de hond door middel van een injectie inslapen.
 
 
Boete hondengevechten
 
De wet bestaat uit vier punten: Honden mogen niet langer los over straat zwerven. Een hondenbezitter is verplicht zijn huisdier op eigen terrein te houden. Het tweede punt is dat als de hond het terrein verlaat, het dier aangelijnd moet zijn. Het derde punt op de lijst is dat een eigenaar verplicht is goed voor zijn hond te zorgen. Hiermee wordt bedoeld dat er altijd water moet zijn, goed eten en onderdak dat beschermt tegen onder andere zon, wind en regen. Ook medische zorg behoort tot deze regel. Het vierde punt betreft het onderwerp ‘gevaarlijke honden’. Mensen wiens hond betrokken is geweest bij een bijtincident waarvan de politie proces-verbaal heeft gemaakt, moeten een vergunning aanvragen om de hond daarna te houden. Daarnaast komt er een hoge boete op het organiseren van hondengevechten te staan. Waar nodig mag de politie volgens de wet ingrijpen en boetes uitdelen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.