Onduidelijkheid over verhoging alimentatiepercentage

ORANJESTAD — De bekendmaking van het verhoogde alimentatiepercentage houdt de gemoederen bezig. Geldt de 12,1 procent verhoging nou wel of niet voor iedereen? En hoe zit het met de indexering over de individuele jaren tussen 2007 en 2013?
 
Advocaat David Kock geeft duidelijkheid tegenover Amigoe.
 
“Iedereen heeft te maken met de 12,1 procent verhoging. Dus ook zij die pas sinds vorig jaar alimentatie betalen”, vertelt advocaat Kock. “Ik weet hoe oneerlijk het klinkt, maar de overheid heeft deze beslissing genomen. Met het gekozen percentage, dat berekend is over de jaren 2007 tot en met 2013, probeert de minister van Justitie nu een inhaalslag te maken.”
 
Onduidelijkheid
 
De bekendmaking van het verhoogde alimentatiepercentage zorgde deze week voor verwarring. Verschillende advocaten, zoals Nancy Gravenstijn en Licoln Gomez konden zich niet voorstellen dat deze verhoging voor iedereen zou gelden. Zelfs persrechter Hanneke Mol wist gisteren tegenover Amigoe uit te leggen dat de uitspraak van de rechter niet als zodanig moest worden uitgelegd. In een gesprek met Kock wordt echter duidelijk dat de overheid heeft gekozen om slechts één tarief te introduceren dat voor iedereen geldt. Dit heeft als gevolg dat mensen die bijvoorbeeld pas sinds 2014 alimentatie betalen, ook te maken hebben met een percentage dat over jaren is berekend waarin zij niet alimentatieplichtig waren. “Problematisch”, aldus Kock.
 
Hoger percentage
 
De advocaat weet eveneens te vertellen dat het berekende alimentatiepercentage niet klopt. “Het percentage is berekend door alle prijsindexeringen bij elkaar op te tellen. Maar zo werkt het niet. Twee plus twee betekent, in het geval van een loonindexering, geen vier. Daarnaast hebben we te maken met een vertraging. Het is nu 2015 en de loonindexering is berekend tot en met 2013. Alles bij elkaar genomen, zou het percentage eigenlijk rond de 20 procent moeten liggen.”
 
In een nieuwe zaak van een cliënt van Kock, kwam naar voren dat de overheid het gekozen percentage moet heroverwegen. In de gerechtelijke stukken die Amigoe heeft ontvangen is te lezen dat het Land Aruba, op straffe van een dwangsom, verplicht wordt gesteld om het jaarlijkse percentage van het loonindexcijfer vast te stellen. In de uitspraak staat ook dat niet wordt volstaan met de vaststelling van slecht één percentage.
 
Jaarlijks aangepast
 
Zoals het Burgerlijk Wetboek voorschrijft, moet het alimentatiebedrag jaarlijks worden aangepast aan de loonstijging. De minister van Justitie is verantwoordelijk om elk jaar een loonindexering en een percentage vast te stellen waarmee het alimentatiebedrag moet worden verhoogd. Ondanks dat deze bepaling in 2001 wettelijk is vastgesteld, werd de verhoging pas dit jaar vastgesteld. Na een rechtszaak, in 2011 aangespannen door een gescheiden moeder tegen Land Aruba, is besloten dat de alimentatie door de overheid moet worden verhoogd. De 12,1 procent verhoging is berekend op basis van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die vaststelde dat de kosten van het levensonderhoud sinds 2007 met 12,1 procent zijn gestegen.
 
Amigoe
 
David Kock is advocaat en oprichter van advocatenkantoor David Kock Legal.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.