Weer kritiek advocaten op handelingen OM
- February 02, 2015 4:04 PM
WILLEMSTAD - De advocaten Alicia Blonk, Gladys Sophia-Alendy en Olga Saleh-Kostrzweski, die de Magnus-verdachten Carlos ‘Kalo’ Pieter, Dangelo ‘Panchèk’ Damascus en Elvis ‘Monster’ Kuwas vertegenwoordigen kregen afgelopen vrijdag de mogelijkheid hun cliënten te verdedigen in hoger beroep.
Hierbij hebben zij min of meer dezelfde kritiek geuit in de richting van het OM, als wat zij in Eerste Aanleg hadden gedaan.
Zo is wederom gewezen op ‘deals’ die het OM met diverse getuigen en de verdachte Kuwas zelf had gemaakt, voor belastende verklaringen tegen de betrokkenen in deze zaak en de negatieve gevolgen van dergelijke getuigenverhoren.
De advocaten noemden bedragen die aan getuigen zijn betaald en wezen ook op het feit dat het OM, in strijd met de wet, het proces-verbaal hiervan heeft achtergehouden. De raadslieden benadrukten dat de op die wijze verkregen verklaringen, als onbetrouwbaar dienen te worden beschouwd. Advocaat Blonk stond ook stil bij de verklaringen van de mannen, dat zij (kort na de moord op Helmin Wiels) bij de woning van de vriendin van Damascus zijn gaan ‘chillen’.
Volgens het OM werd de vluchtauto gebruikt bij de moord op Wiels, daar gewassen door wijlen Raul ‘Bolle’ Martinez en Pieter. Zowel in Eerste Aanleg als in het hof, stonden de rechters stil bij de benaming ‘chillen’. De rechters wilden weten of autowassen ook onder ‘chillen valt’.
Blonk wees op het feit dat autowassen in de Curaçaose cultuur heel normaal en zelfs essentieel is. “Mensen zorgen er hier voor dat zij heel goed gekleed uitgaan en de mannen gaan de deur niet uit voordat zij hun auto hebben gewassen. Dat is zeer essentieel.”
Bij Pieter hoefde daarom ook geen licht te gaan branden dat de auto die hij heeft helpen wassen, gebruikt was bij een moord, benadrukte de verdediging.
Onmenselijk
Verder wees Blonk op de onmenselijke omstandigheden in de politiecellen in Rio Canario, waar Pieter elf maanden opgesloten zat. Zij haalde hierbij het rapport aan van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) van 2007 hierover.
Saleh-Kostrzweski stond stil bij de deal die het OM met Kuwas heeft gesloten, maar ook bij de ‘rare praktijken van het OM om zijn vrouw Monalisa aan het praten te krijgen’. Zo kreeg de vrouw seksfoto’s te zien van Kuwas samen met een andere vrouw en werd zij op die manier uitgelokt om belastende verklaringen tegen Kuwas af te leggen.
Het OM betwistte dit en Kuwas vroeg zich hardop af hoe Monalisa anders details had kunnen noemen van deze foto’s. Advocaat Sophia-Alendy wees op diverse onbeantwoorde vragen in deze zaak en benadrukte dat er onvoldoende bewijzen zijn dat Damascus medeplichtig is bij de moord op Wiels, noch dat hij de moordenaar is van Martinez.
Zo is het volgens haar nog onduidelijk waar Martinez is vermoord en waar zijn hoofd is, aangezien de man zwaar verminkt (alleen zijn romp) bij de vlakte van San Pedro in juni 2013 is gevonden. Sophia-Alendy pleitte voor vrijspraak voor de moorden op Wiels en Martinez, en voor vuurwapenbezit.
Volgens de raadsvrouw werden de drie vuurwapens buiten de woning van Martinez gevonden op 20 september 2013, tijdens een huiszoeking die alleen gericht was op een moord.
Verder gaf Damascus zelf aan minder straf te willen voor de twee overvallen waarvoor hij ook terecht stond, omdat hij naar eigen zeggen geen geweld had gebruikt tegen de slachtoffers. Het Openbaar Ministerie heeft altijd benadrukt over de vermeende illegale praktijken dat alles conform de wet is gegaan.
Getuigen die geldbedragen hadden gekregen, kregen dat conform de standaardtarieven die het OM hanteert, verduidelijkte advocaat-generaal Anton van der Schans wederom tijdens de beroepszaak vorige week. Over de gevonden wapens, stelt het OM, dat die tijdens een onderzoek zijn gevonden en dat het onderzoek niet per se gericht had moeten zijn op illegaal wapenbezit.
Verder is meermalen verduidelijkt tijdens beide zaken (Eerste Aanleg en hof) dat het OM nooit aan Kuwas had kunnen beloven dat hij geen levenslange straf krijgt, indien hij openheid van zaken geeft.
“Dat kan ook niet, aangezien niet het OM maar een rechter die beslissing in handen heeft”, maakte het OM steeds duidelijk.
Straf Kuwas
Verder maakte Van der Schans duidelijk dat Kuwas zijn straf, conform de wet, op Curaçao moet uitzitten, aangezien hij het feit hier op het eiland heeft gepleegd.
De hofvoorzitter wilde duidelijkheid hierover tijdens de behandeling van de beroepszaak, aangezien Kuwas nu in Nederland opgesloten zit voor zijn eigen veiligheid. Hij is inmiddels alweer daar, in afwachting van het vonnis op 20 februari.
Bron: Amigoe
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244