Advocaat Inderson: S.O.F. valselijk beschuldigd

WILLEMSTAD – Aan het strafdossier van S.O.F. is volgens zijn advocaat Saran Inderson tot twee maal toe door agenten van het wijkkantoor Barber een procesverbaal toegevoegd dat opgemaakt is in strijd met de waarheid.
 
Er kan volgens haar niet van een vergissing sprake zijn. ,,Zelfs een ezel stoot zich immers niet twee keer aan dezelfde steen”, zo voert zij aan in haar pleidooi voor niet-ontvankelijk verklaring. 
 
S.O.F. wordt in drie verschillende zaken diefstal met geweldpleging, afpersing, poging tot ontvoering, bedreiging en het overtreden van de vuurwapenverordening ten laste gelegd.
 
Het gaat volgens Inderson om leugenachtige, valselijk opgemaakte processen-verbaal die zeer belastend zijn met specifieke details op basis waarvan de rechter de overtuiging zou kunnen bekomen dat S.O.F. zich schuldig zou hebben gemaakt aan een strafbaar feit.
 
De eerste zaak gaat over een gewapende overval in februari vorig jaar op twee toeristen ter hoogte van het strand Boka Tabla door drie daders. Uit de verklaringen van beide aangevers blijkt niet meer dan dat zij overvallen zijn door drie personen, waarvan een persoon in het bezit van een vuurwapen. De buit: een fototoestel, een telefoon, een reisbewijs, een tasje met snorkelspullen, een zonnebril en de gehuurde rode Mitsubishi Lancer. S.O.F. heeft bekend betrokken te zijn geweest bij het demonteren van een Mitsubishi Lancer. Inderson:,,Dit bewijs duidt echter niet op de aanwezigheid van cliënt bij het delict, doch enkel op de aanwezigheid van cliënt bij het voertuig na het delict.”
 
Volgens de advocaat zitten in het dossier drie verklaringen van politieambtenaren die ‘per toeval cliënt op de dag van de overval gezien hebben ter hoogte van Toko San Hose op de Weg naar Westpunt’. Hieruit zou blijken dat S.O.F. een driekwart broek droeg terwijl geen van de daders volgens de aangevers een driekwart broek droeg.
 
,,Verder worden in het dossier anonieme getuigen opgevoerd waarvan de inhoud van de getuigenissen niet verifieerbaar is en de verklaringen onbetrouwbaar zijn”, aldus Inderson. Verder blijkt dat een van de verbalisanten (agent van Barber) zegt S.O.F. persoonlijk te kennen. Dan wordt de vader van S.O.F. als getuige opgevoerd en wordt er een lange verklaring opgetekend, terwijl de vader duidelijk heeft gesteld niet als getuige te willen optreden en van zijn verschoningsrecht gebruik te willen maken.
 
De tweede zaak is ook van februari 2014 waarbij een echtpaar is beroofd bij Shete Boka. Onder bedreiging van vuurwapens is het echtpaar gedwongen hun bezittingen af te geven. De aangifte wordt pas drie weken later gedaan. Ook hier is een leugenachtig proces-verbaal opgemaakt, zo meent de advocaat. Het blijkt dat er geen sprake is geweest van fotoherkenning.
 
,,Sterker nog, de getuige geeft aan dat hij duidelijk twijfelde, deze twijfel aan de verbalisanten kenbaar heeft gemaakt, doch dat hij zich onder druk gesteld voelde om maar iemand aan te wijzen”, aldus het pleidooi. In deze tweede zaak is ook geen enkel steunbewijs aanwezig. In de derde zaak gaat het om een overval in februari vorig jaar op een man die bij het pompstation Barber bedreigd werd door twee mannen.
 
Bij een tankstation werkt doorgaans personeel en zijn camera’s en klanten aanwezig. Maar, zo wordt aangevoerd, hier is in het dossier niets over aanwezig. Er is alleen maar een verklaring van de aangever. De uitspraak in deze zaak is op 23 januari.
 
Bron: Antilliaans Dagblad
 
Saran Inderson is advocaat en oprichter van Inderson Advocaten op Curacao.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.