Eerste stap richting Fiscale Raad

ORANJESTAD — De regering is de dialoog aangegaan om in 2016 tot oprichting van een Fiscale Raad te komen.
Tijdens een bijeenkomst in de conferentiezaal van het Renaissance deelden vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën, de Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige week kennis en ervaringen met de genodigden over het implementeren van een dergelijke Raad.
 
De Fiscale Raad, zo is het voornemen van de regering, moet een onafhankelijk orgaan worden dat de begroting van het eiland moet controleren. Op basis van expertise kan de Raad tot advies en aanbevelingen over de begroting komen. Onder de toehoorders afgelopen donderdag vertegenwoordigers van het parlement, de Kamer van Koophandel (KvK), Aruba Trade & Industry Association (Atia) en vakbonden. Na een inleiding werden gedurende een workshop meer technische aspecten van invoering behandeld. Experts van het IMF lieten weten dat er wereldwijd zo’n 30 landen zijn, die een fiscale raad hebben ingevoerd, en dat de financiële crisis heeft gezorgd voor meer interesse van andere landen om ook tot invoering over te gaan. Dat is echter niet gemakkelijk. Geen van de modellen van een fiscale raad is een-op-een over te nemen van andere landen, aldus de regering. “Het is afhankelijk van diverse factoren zoals de economie, de manier waarop de overheid werkt en de gemeenschap.” Daarom is het volgens Financiën-minister Angel Bermudez belangrijk om de dialoog aan te gaan. “Het zal nog wel even duren voordat de Raad is geïmplementeerd en in de wet is verankerd.”
 
Tegenstand
 
Het idee om een Fiscale Raad in te voeren om de Landsbegroting te controleren kent niet alleen voorstanders. Onlangs liet het College financieel toezicht (Cft) weten geen heil te zien in een eigen Arubaanse Fiscale Raad. De invoering van een dergelijke Raad is volgens het Cft ‘onvoldoende om onafhankelijk toezicht te kunnen houden’. Het College pleit voor permanent financieel toezicht onder het Cft. Ook oppositiepartij MEP is het niet eens met een Fiscale Raad. Volgens Gerick Croes is een dergelijke raad geen garantie dat de regering zich aan de regels houdt. De raad zou namelijk slechts een adviserende rol hebben en geen sancties kunnen opleggen bij overtreding van normen of regels. Als voorbeeld noemt Croes adviesorganen zoals de Algemene Rekenkamer en de Raad van Advies, waarvan het advies zonder directe consequenties genegeerd kan worden. “Tijdens het kabinet Eman hebben deze organen diverse onregelmatigheden gesignaleerd maar dat werd telkens door de regering en het parlement (vooral dus de groene fractie) genegeerd”, aldus Croes. “Waarom denkt AVP nu dat ze zich wel aan de regels gaan houden? Het is een feit dat ze gewoon doen en laten wat ze willen.” Hij heeft bovendien kritiek op de zogenaamde onafhankelijkheid van de nieuw op te richten raad. Want van de drie personen die in de Raad moeten komen, worden twee door de regering aangedragen terwijl de derde vanuit het Koninkrijk wordt voorgedragen. “Dat is noch onpartijdig noch onafhankelijk.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.