Bezwaar tegen benoeming kandidaat-bestuurslid Kadaster

WILLEMSTAD — Overheidsadviseur SBTNO stelt in een advies aan de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Earl Balborda (PNP), ‘zwaarwegende bezwaren’ te hebben tegen het voornemen tot benoeming van de door hem voorgedragen kandidaat als lid van het bestuur van de Stichting Kadaster en Openbare Registers Curaçao.
 
Dit vanwege het ontbreken van de voordracht van het bestuur, zoals voorgeschreven in de statuten. “De adviseur is vanwege het voorgaande niet aan de beoordeling van de kandidaat toegekomen en doet daardoor ook geen uitspraak over de geschiktheid van de kandidaat,” aldus het advies, waarin de naam van de kandidaat uit privacy-overwegingen onleesbaar is gemaakt. Het voornemen tot benoeming van de kandidaat is middels een besluit van de Raad van Ministers (RvM) van 29 oktober 2014 kenbaar gemaakt.
 
“Op onder andere 12 juni 2014 en 6 december 2013 heeft de adviseur reeds advies uitgebracht over de voorgenomen benoeming van leden van het bestuur van het Kadaster. Voornoemde adviezen moeten als integraal onderdeel worden gezien van dit advies”, aldus de overheidsadviseur, die een toelichting geeft over de geraadpleegde documenten. Zo is het RvM-besluit van 29 oktober 2014 geraadpleegd; een brief van de VVRP-minister van 24 oktober 2014 met de voordracht; een brief van de politieke partij PNP van 20 oktober 2014 aan de VVRP-minister; het cv van de voorgedragen kandidaat; het online Handelsregister van de Kamer van Koophandel van 17 november 2014 inzake het Kadaster en de statuten van het Kadaster. De motivering door SBTNO is in het advies als volgt weergegeven: “In overeenstemming met artikel 4 lid 4 van de statuten van het Kadaster, worden de leden van het bestuur benoemd op voordracht van het bestuur. Een schrijven van het bestuur van Kadaster waaruit de voordracht betreffende de kandidaat blijkt, is echter niet in de omslag aangetroffen.”
 
Geen informatie
 
De overheidsadviseur schrijft vervolgens op 6 november in een brief aan Balborda het volgende: “Ook is er geen informatie aangetroffen betreffende de samenstelling van het bestuur van het Kadaster. Zoals reeds gesteld in het advies van 12 juni, inzake de benoeming van een bestuurslid van het Kadaster, dienen in het bestuur zitting te hebben een of meer geodeten (landmeters, red.), juristen of economen in overeenstemming met de statuten van het Kadaster. Ingevolge de Code Corporate Governance dient ook een financieel deskundige zitting te hebben in het bestuur van Kadaster. Overigens komt de verstrekte informatie in de brief aan de RvM van 24 oktober en de brief van de PNP aan de minister van 20 oktober niet overeen met het gestelde in het cv van de kandidaat.”
 
SBTNO gaf verder aan dat in het kader van de wettelijke termijn waarin de adviseur na ontvangst van een melding een advies dient uit te brengen, SBTNO zo spoedig mogelijk de aanvullende informatie hoopt te ontvangen. “De adviseur heeft op voornoemd schrijven geen reactie ontvangen. Vanwege het ontbreken van de voordracht van het bestuur in de aangeleverde documenten, is niet komen vast te staan dat het voornemen van de minister om de kandidaat te benoemen, op voordracht van het bestuur berust.” Tot slot wijst de overheidsadviseur erop dat de statuten van het Kadaster nog niet zijn aangepast aan de bepalingen van de Code Corporate Governance. “Aan de minister, de regering dan wel de RvM wordt geadviseerd om de statuten zo spoedig mogelijk conform de modelstatuten voor de overheidsstichtingen aan te passen.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.