Commissie wapenbeleid kustwachters opgericht

WILLEMSTAD — Een commissie is vandaag officieel opgericht die zich zal buigen over het wapenbeleid voor lokale kustwachters, om hun veiligheid te kunnen garanderen.
 
Het is de bedoeling van minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) om hier deze maand een definitieve beslissing over te nemen. Dat bevestigt de minister desgevraagd aan de Amigoe.
 
Volgens Navarro bestaat de commissie uit een jurist van het ministerie van Justitie, vertegenwoordigers van de Kustwachttop (waaronder het hoofd Bureau Kustwacht), een vertegenwoordiger van politiekorps KPC en vertegenwoordigers van de (politie)vakbonden Abvo en NAPB.
 
De leden zullen de veiligheidssituatie van de kustwachters evalueren. Aan de hand van de resultaten hiervan zal besloten worden welke kustwachters extra beveiliging nodig hebben. Zij zullen dan toestemming krijgen om zich ook na werktijd te bewapenen. Tevens moet de commissie bepalen onder welke voorwaarden de betreffende kustwachters gewapend mogen zijn. De voorwaarden worden vastgesteld naar analogie van de Douane en het politiekorps KPC, aldus Navarro. Ondanks het feit dat de Kustwacht een Koninkrijksaangelegenheid is, heeft Nederland geen zeggenschap in de beslissing over het wapenbeleid, voegde de minister daar desgevraagd aan toe.
 
Minister Navarro heeft de ministeriële beschikking voor de oprichting van de commissie vandaag ondertekend. Het is de bedoeling dat de leden aanstaande maandag met hun werkzaamheden starten. Volgens Navarro zal de commissie binnen twee weken een advies uitbrengen, waarna hij een definitieve beslissing zal nemen over de te nemen stappen.
 
De voorzitter van de bond NAPB, Ronaldo Abrahams, zegt desgevraagd dat de bond zelf een verzoek heeft ingediend bij de minister om de commissie op te richten. De bond is echter nog niet op de hoogte gesteld van de oprichting en maakt vooralsnog geen deel uit van de commissie. Althans, hij is daarvan niet op de hoogte, aldus de NAPB-voorzitter. Abrahams is wel tevreden over het feit dat het niet lang zal duren voordat er een oplossing is inzake de veiligheid van de leden.
 
Zoals zowel de bond als de minister eerder bekendmaakte, worden de lokale kustwachters regelmatig bedreigd. Zij hebben eerder zelfs het werk neergelegd en een werkgroep deed in verband hiermee voorstellen aan de minister. De kustwachters werkzaam op de andere eilanden, zoals Aruba en St. Maarten, worden niet bedreigd, dus zal het nieuwe wapenbeleid alleen betrekking hebben op de lokale kustwachters. Dat er op de andere eilanden geen problemen zijn met de veiligheid na werktijd en bij de lokale kustwachters wel, vindt Navarro niet opmerkelijk. Volgens de minister moet men niet vergeten dat Curaçao de ‘trampoline’ is van drugsbazen, en onderscheppen juist de lokale kustwachters veel meer drugs, vergeleken met de andere eilanden. De drugsbazen worden dus financieel benadeeld door het goede functioneren van de lokale kustwachters, aldus Navarro, wat reden te over is om hen onder druk te zetten door middel van bedreigingen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.