Lezing Heiko de Jong tijdens seminar Prevent now

WILLEMSTAD - Tijdens het seminar van Ennia “Prevent Now” in het WTC vanmorgen hield Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong onderstaande lezing.
 
Lezing Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong
 
Seminar Ennia “Prevent Now”, WTC
 
Woensdag 12 november 2014
 
Graag neem ik u vandaag mee naar de wereld van de criminaliteitsbestrijding in Curaçao. Ik zal daarbij aan de hand van een powerpoint presentatie een kort betoog houden over actie programma’s en privaat publieke samenwerking, zogeheten public private partnerships op weg naar een maatschappelijk gedragen bestrijding van criminaliteit.
 
Achtereenvolgens zal ik doornemen de rol van het Openbaar Ministerie, het programma “ta basta awor!”, publiek private samenwerking en preventie.
 
Wat is hier de rol van het Openbaar Ministerie, het OM? 
 
Het Openbaar Ministerie is een orgaan, vallende onder de rechterlijke macht, met als leden de officieren van justitie.
De strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde als taak van het OM houdt in het op de zitting brengen van strafzaken, het eisen van straf, maar ook de zorg voor de tenuitvoerlegging van de door de rechter opgelegde straf.
Het OM beweegt zich in toenemende mate tussen haar traditionele togarol: het zittingswerk en de daadwerkelijke bestrijding van de criminaliteit; de officier van justitie is zowel togadrager als crimefighter. Het OM stuurt ook de recherche aan bij haar opsporingstaak. De officier van justitie heeft daarbij de rol van leider van het opsporingsonderzoek. Daarnaast vervult het OM echter een steeds belangrijker rol bij de daadwerkelijke aansturing, coördinatie, als u wil, van de criminaliteitsbestrijding.
 
Zo laat het OM criminaliteitsbeelds analyses (CBA) maken, waarin trends binnen de criminaliteit worden onderzocht en aanbevelingen worden gedaan voor de bestrijding daarvan. Het Bureau Faber organisatievernieuwing, waarvan de directeur vanochtend ook een voordracht zal houden, ontwikkelt een CBA voor Curaçao, waarin ook interventietrajecten worden beproefd, zogeheten dubbelspoortrajecten. Maar ook het programma “Ta Basta Awor!” is mede door het OM 
ontwikkeld en samen met haar partners ook daadwerkelijk vormgegeven.
 
De aanleiding van het programma “ta basta awor” ligt in het geweld van gangs in Curaçao, met liquidaties en schietpartijen over en weer, met als triest dieptepunt de schietpartij bij de aankomsthal van Hato, waarbij twee doden vielen en 7 onschuldige omstanders gewond raakten.
 
Ook in de toename van gewapende overvallen, de zogenaamde atrako’s. In 2013 kende Curaçao maar liefst 579 atrako’s. Hiervan werden in dat jaar tot dan toe slechts 17% opgelost. Dit percentage lag vroeger hoger, rond de 30 en 35%. De trend van de eerste helft van het jaar 2014 laat hetzelfde beeld zien. Uit onderzoek van Faber organisatievernieuwing bleek ook dat in ruim 40% van de overvallen een wapen tenminste wordt getoond, maar vaak ook gebruikt.
 
Hoe pakken we “Ta Basta Awor!” aan. Vanaf einde juli is het programma van start gegaan met een mix van drie beinvloedingsmodaliteiten: Suppressie, dus onderdrukking van criminele activiteiten, Interventie, door middel van gerichte projecten, en Preventie, dus het voorkomen van criminele activiteiten.
 
In het kader van suppressie, dus onderdrukkingsmaatregelen hebben we ingezet op teams bestaande uit leden van de politie, de douane, de kustwacht, de Koninklijke Marechaussee, de Curaçaose militie, maak ook eenheden van defensie.
 
Deze teams opereren op basis van vergaande bevoegdheden, die echter wel op de wet steunen. 
Namelijk bevelen preventief fouilleren, afgegeven door de officier van justitie voor verschillende delen van het eiland en geldig gedurende een bepaalde tijd. Deze bevelen wordt steeds naar gelang de situatie aangepast of vernieuwd.
 
Bij de acties kunnen ook explosievenhonden worden ingezet, of vindt luchtverkenning plaats door de Raven 'drone' van defensie, of worden helikopters ingezet. Analisten zorgen voor een informatiegestuurde inzet en hotspot analyses.
 
De resultaten na drie maanden zijn hoopgevend. Er is een trendbreuk geconstateerd in het aantal En zo kan het er dan aan toegaan bij een fouilleringsactie. Er worden dan ook folders uitgedeeld: 
“di kon net ami” (“waarom net ik”) waarin in vier talen wordt uitgelegd wat het doel van de actie is, namelijk het veiliger maken van ons land. Maar dat we daarom ook bepaalde maatregelen moeten dulden. Zoals doorzoeking van een auto of fouillering aan de kleding, zonder dat sprake is van verdenking tegen de burger in kwestie.
 
Er zijn ook interventietrajecten ontwikkeld: De actie Entregá i Desarmá Kòrsou werd vooraf gegaan door een grote voorlichtingscampagne. Burgers kregen de gelegenheid om hun illegale vuurwapen in te leveren bij het OM, zonder dat ze werden vervolgd. Als extra bonus, of laatste 
zetje, kregen ze zelfs naf. 100,- per vuurwapen. Deze actie leverde ons in vijf weken tijd 406 illegale vuurwapens op. Hiermee lieten de Curaçaose burgers zien dat zij nog vertrouwen hadden in de justitiële en politiële autoriteiten en dat zij het wapengeweld ook zat waren, en bereid waren te beginnen bij zichzelf.
 
De inleveractie is opgevolgd door een project 'Basha Bou i Desarmá Korsou'. Een kliklijn werd opgezet waarbij de burger informatie kan geven over illegale vuurwapens. Wanneer wat wordt gevonden wordt een bedrag uitgekeerd, variërend van 350 gulden voor een kleine revolver tot 
1000 gulden voor een automatisch vuurwapen. De kliklijn begint nu ook vruchten af te werpen.
 
Een derde poot van het interventie traject is gericht op het betrekken van de samenleving bij de bestrijding van criminaliteit: het bevorderen van maatschappelijk gedragen bestrijding van de criminaliteit. Dit in navolging van het wereldwijde Interpol programma: Turn Back Crime, met als acties: create awareness, generate engagement, encourage actions. Dit door middel van bandjes, flyers, stickers, advertenties en dergelijke. Ook de hulp en bemiddeling van role models in onze samenleving en geestelijke en spirituele leiders heeft “engagement” van de samenleving gegenereerd.
 
Niet alleen is “Ta basta Awor!” als een sterke “brandname” neergezet, maar binnen de samenleving hebben burgers eigen initiatief genomen, zoals het maken van een rap, uitgeven van eigen advertenties en organiseren van projecten.
 
Publiek private samenwerking bij criminaliteitsbestrijding is the next level. Deze klassieke overheidstaak kan onder bepaalde voorwaarden worden gedeeld met private partners. Bij de bestrijding van criminaliteit, maar met name ook bij het opzetten van preventie projecten. Dit kan worden opgezet op basis van zogeheten veiligheidscontracten tussen overheidsdiensten en private ondernemingen.
 
Het gaat hierbij niet om het afschuiven van overheidsverantwoordelijkheid en klassieke overheidstaken. Veeleer gaat het om het onderhouden van een balans tussen overheid, samenleving en private partijen bij de handhaving van orde en veiligheid.
 
Het geweldsmonopolie is en blijft des overheids. Maar dit is slechts een aspect van veiligheidsbeheersing. Met name in preventietrajecten is veel te winnen door een privaat publieke Op het gebied van preventie wordt nu in Curaçao een platform van publiek private samenwerkingsvorm beproefd: namelijk de 'toko di prevenshon', de preventiewinkel.
 
Deze PPP wordt een samenwerkingsverband van private ondernemingen, de politie en het OM.
 
Doel is om onder een stichtingsvorm zeer laagdrempelig adviezen en preventiemiddelen aan te bieden aan de kwetsbare burger. Hierbij worden ook nieuwe technologieën, zoals synthetisch DNA ingezet om goederen te markeren.
 
Ik dank u allen voor uw aandacht.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.