Staten veroordeelt aanwijzing St.Maarten

ORANJESTAD — De Staten hebben eind vorige week unaniem een motie aangenomen waarin de aanwijzing van Nederland aan St.Maarten wordt veroordeeld. Een ‘schending van de autonomie’, aldus het parlement.
 
“Een geschillenregeling in de vorm van een onafhankelijke instantie die voor alle landen van het Koninkrijk bindende uitspraken doet over strikt juridische geschillen over de interpretatie van het Statuut, is meer dan ooit geboden.”
 
Dat is te lezen in de motie die afgelopen donderdag werd aangenomen. Hierin spreekt het parlement zich duidelijk uit tegen de aanwijzing van de Koninkrijksregering aan St.-Maarten over het onderzoek naar kandidaat-ministers, alvorens hen te benoemen.
 
Volgens het parlement is St. Maarten zelf prima in staat om de integriteit van het openbaar bestuur te waarborgen. Bovendien is de benoeming van ministers een ‘autonome bevoegdheid’ en valt niet onder het Koninkrijksstatuut. Hierbij verwijst het parlement naar de conclusies van het rapport van de commissie Biesheuvel.
 
In 1999 werd door de Arubaanse gouverneur Olindo Koolman de kandidatuur van Glenbert Croes voorgelegd aan de Koninkrijksregering wegens vermeende ‘dubieuze praktijken’. Daarover ontstond destijds commotie, waarna de commissie-Biesheuvel in 2000 met een aanbeveling kwam: Bij de benoeming van ministers zou het oordeel van de Staten uiteindelijk de doorslag moeten geven. De Koninkrijksregering kan slechts ingrijpen als laatste redmiddel en in beginsel valt deze aangelegenheid (ministersbenoeming) onder de autonome bevoegdheid.
 
 
St. Maartendag
 
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte zich afgelopen vrijdag niet populair bij mensen uit St. Maarten in Nederland. Hij had beloofd om aanwezig te zijn bij de viering van de nationale feestdag, Sint-Maartendag. De minister kwam echter niet opdagen, hij was in plaats daarvan te gast in het televisieprogramma Pauw. Dat schrijft de Volkskrant gisteren.
 
“Het voorgenomen bezoek van Plasterk was niet vrijblijvend”, aldus de krant. Vorige week gebruikte de minister het bezoek aan de viering namelijk als politiek argument in een Kamerdebat, toen hij heftig werd aangevallen door D66-Kamerlid Wassila Hachchi. Zij noemt hem sinds enige tijd ‘minister van koninkrijksruzies’, verweet hem zijn ambtenaren het werk te laten opknappen en zei op felle toon hoe hij zou moeten opereren: “Hard op de inhoud, zacht op de relaties.” Waarop een geïrriteerde Plasterk terugbeet: “Ik investeer veel in de relaties. Zo ben ik vrijdagavond bij de viering van Sint-Maartensdag. Zie ik u daar ook?”
 
Plasterk reageert in de Volkskrant: “Ik probeer altijd zelf te gaan. Dat lukt niet altijd. Nu moest ik inderdaad naar Pauw.” Hij maakte daar nieuwe jihadcijfers bekend. De minister wijst erop dat namens hem onder anderen de directeur Koninkrijksrelaties van het departement aanwezig was. Hachchi reageert: ‘Ik ga niet over zijn agenda en natuurlijk zijn jihadstrijders ook belangrijk. Maar dit stelt mij niet gerust. Ik mis persoonlijke betrokkenheid.”
 
Het Sint-Maartenfeest wordt jaarlijks gehouden op 11 november. In Nederland een dag waarop kinderen met lampionnen de straat opgaan en vaak humoristische liedjes zingen.
 
Op het eiland St. Maarten is de dag een nationale feestdag. Vrijdagavond werd ‘Sint-Maartensdag’ voor St. Maartenaren in Nederland alvast gevierd in een motel in Wassenaar. Plasterk had dus zijn aanwezigheid aangekondigd, maar tot teleurstelling van de gastheren was hij er niet. Vrijdag praat de Rijksministerraad opnieuw over de situatie in het land.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.