Kantoor interim-directeur FWNK kreeg tonnen

WILLEMSTAD — Het administratiekantoor van een voormalig interim-directeur van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) heeft enkele tonnen ontvangen voor administratieve werkzaamheden binnen de stichting.
 
Het geleverde werk voldoet volgens het huidige bestuur van de FWNK niet aan de eisen en de administratie over de periode 2012 en 2013 moest opnieuw worden ingevoerd. Dat constateert overheidsaccountant Soab in haar vernietigende rapport naar de financiële bedrijfsvoering bij de stichting.
 
Onderdeel van het Soab-onderzoek vormt een overzicht van betalingen in 2010-2013. Het bedrijf Immeku Accounting and Administration (IAA) heeft 44 betalingen gekregen voor een bedrag van 319.095 gulden. Het bedrijf is bij besluit van de bestuursvergadering op 12 juni 2012 ingehuurd voor het uitvoeren en ondersteunen van de administratieve werkzaamheden bij FWNK. Een bestuursbesluit voor de verlenging van de inhuur voor 2013 ontbreekt.
 
Eigenaar van IAA, mevrouw Mathilda, heeft in april 2013 tevens gefungeerd als interim-directeur van FWNK. Hiervan ontbreekt de onderliggende arbeidsovereenkomst, stelt Soab. Ze heeft op 23 april 2013 een betaling ontvangen van 17.717 gulden. De cheque is geaccordeerd door de bestuursleden Marius Römer en E. Ider. Conform het bestuurs- en directiereglement is dit niet toegestaan. Cheques boven 5000 gulden dienen tevens door de directeur te worden ondertekend.
 
Ook ontbreekt de door de directeur geaccordeerde offerte in de administratie. Soab heeft een kopie van de offerte aangetroffen maar deze was niet ondertekend. In de offerte is geen uurtarief opgenomen waardoor de juistheid van het gefactureerde uurtarief door IAA niet is vast te stellen.
 
Tevens voldoet de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden door IAA niet aan de daaraan te stellen eisen. “Dat is door de huidige directeur van FWNK en de administratie vastgesteld. Hierop zijn alle administratieve werkzaamheden opnieuw uitgevoerd door de administratrice”, aldus Soab. Daarnaast is van een deel van de gefactureerde werkzaamheden geen tastbaar resultaat aangetroffen, zoals werkzaamheden ten behoeve van de jaarrekening 2012.
 
Ook is er in totaal 15.565 gulden door FWNK uitbetaald aan IAA voor het salaris van een tweetal medewerkers, die door Mathilda werden aangestuurd. Het is Soab niet gebleken welke werkzaamheden door deze medewerkers zijn uitgevoerd. De arbeidsovereenkomst met de medewerkers ontbreekt in de administratie.
 
Aan accountantskantoor Jourdain is totaal 124.300 gulden betaald. Ook hier ontbreken de offerte en het contract in de administratie en is er een cheque van 8900 gulden zonder de handtekening van de directeur uitbetaald, aldus Soab
 
Asjes Carrega advocaten heeft 56.372 gulden uitbetaald gekregen voor juridische bijstand in het hoger beroep en de bodemprocedure tegen oud-directeur Cesar Prince. FWNK is in deze zaak veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Prince. De offerte en het contract met Asjes Carrega ontbreken in de administratie en is er een cheque van 5813 gulden uitbetaald zonder dat deze is voorzien van de handtekening van de directeur.
 
Advocatenkantoor Soliana Bonapart Aardenburg heeft 133.205 gulden ontvangen voor een in 2010 uitgebracht advies met betrekking tot de herstructurering van kansspelen. De offerte en het contract ontbreken in de administratie, aldus Soab.
 
Pieter en Wilsoe advocaten heeft 82.557 gulden ontvangen voor juridische bijstand in de periode 10 juni 2013 tot en met 1 oktober 2013 in een kort geding procedure over de controlebevoegdheid van FWNK op vergunninghouders. Weer constateert Soab dat de offerte en het contract met het advocatenkantoor in de administratie ontbreken.
 
Ook zijn er twee cheques, een ter waarde van 18.718 gulden en een van 44.764 gulden, uitbetaald zonder voorzien te zijn van de handtekening van de directeur.
 
De offerte en het contract voor Deloitte ontbreken ook in de administratie. Het consultancybedrijf heeft 26.908 gulden ontvangen voor een ontwerp-cao en werving/selectie van een nieuwe directeur voor FWNK.
 
Onder ‘overige juridische bijstand’ zijn juridische kosten en advieswerkzaamheden voor 110.713 gulden uitbetaald in relatie met Asjes Carrega evenals een door de rechter toegekend voorschot op schadeloosstelling van 72.298 gulden aan Prince en een kort geding tegen een vergunninghouder. Ook hier constateert de Soab dat er cheques boven de 5000 gulden zijn uitbetaald zonder accordering door de directeur.
 
Voor betalingen voor beveiliging van het kantoorpand van FWNK en het installeren van software aan de bedrijven Biometrische Beveiliging Curaçao en AbakuX IT Services heeft Soab tevens geconstateerd dat offertes en contracten ontbreken in de administratie en dat er cheques zijn uitbetaald niet conform de in het bestuurs- en directiereglement opgenomen richtlijnen.
 
Van een donatie van 10.000 gulden aan de stichting ‘Sky is the Limit’ ontbreken in de administratie de onderliggende documenten. De stichting houdt zich volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel bezig met maatschappelijke activiteiten. De cheque is wel geaccordeerd door directeur Van Heydoorn en Römer.
 
FWNK heeft voor 46.007 gulden uitgegeven aan andere artikelen zoals airco’s, tv, mobiele telefoon en de afwikkeling van het ontslag van voormalig directeur Alberto (meer dan 35.000 gulden). Offertes voor de aanschaf van de artikelen ontbreken in de administratie en de BlackBerry Bold (1219 gulden) is niet meer binnen de organisatie te vinden, aldus Soab die stelt te hebben vernomen dat deze telefoon voor Van Heydoorn was aangeschaft.
 
Door het huidige bestuur is Soab gevraagd specifiek in te gaan op verschillen met betrekking tot de periode 3 oktober 2013, de periode waarop de samenstelling van het bestuur van FWNK is gewijzigd. Hiervan heeft Soab vastgesteld dat na 3 oktober 2013 de regels over tekenbevoegdheid strikt zijn nagevolgd.
 
Met het bestuur daarvoor bestaande uit onder anderen Sithree van Heydoorn, Marius Römer, Randall Brute, E. Ider, Tariq Abraham, Robbie dos Santos en Nelson Farah is dat heel anders geweest. Daar werden de regels niet nageleefd.
 
Tevens heeft Soab geconstateerd dat het nieuwe bestuur een begroting ingediend heeft voor 2014 en is er gestart met het opnieuw invoeren van de administraties over de jaren 2012 en 2013. Dit door de administratieve medewerkster die door het vorige bestuur was ontslagen opnieuw aan te stellen. Het contract met IAA is in verband hiermee beëindigd. Inmiddels is de externe accountant gestart met de controle van de verantwoordingen over de jaren 2012 en 2013.
 
Een formeel vastgestelde begroting voor 2012 en 2013 heeft Soab niet aangetroffen tijdens haar onderzoek bij FWNK. Door het voormalige bestuur is er geen controleerbare verantwoording over 2012 geleverd. De jaarrekening 2011 is op 13 augustus van een controleverklaring door een externe accountant voorzien.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.