Aandacht OM voor relationeel geweld

WILLEMSTAD - November staat traditioneel, binnen het justitieel keten op Curaçao, in het teken van relationeel geweld. Relationeel geweld is geweld in de relationele sfeer. Het gaat veelal om lichamelijke en/of seksuele 
geweldpleging.
Dit kan in sommige gevallen gepaard gaan met beschadiging van goederen.
 
Onder relationeel geweld verstaan de justitiële autoriteiten de zaken waarbij dader en het slachtoffer bloed- en of aanverwanten van elkaar zijn of een (buitenechtelijke) liefdesrelatie met elkaar hebben. Het gaat bij relationeel geweld om geweld tussen mannen en mannen, vrouwen en vrouwen, vrouwen en mannen, waarbij leeftijd geen rol speelt. Relatie-, ouderen- en kindergeweld vallen hier veelal onder.
 
Uit cijfers van de Stichting Slachtofferhulp Curaçao (SSHC), de Stichting Reclassering Curaçao (SRC) en de Geestelijke Gezondheidsdienst (GGD) blijkt dat relationeel geweld op grote schaal voorkomt en steeds meer en vaker voorkomt. Een kenmerk van relationeel geweld is de omstandigheid dat dader en slachtoffer (waaronder het minderjarige slachtoffer) vaak noodgedwongen deel moeten blijven uitmaken van elkaars leefomgeving. Hiermee hangt samen dat relationeel geweld een stelselmatig karakter en daarmee een hoog recidiverisico heeft. Verder is gebleken dat kinderen die getuige zijn van relationeel geweld veelal de schadelijke gevolgen daarvan ondervinden en vaak onzichtbaar blijven.
 
Sinds 2006 kent het Openbaar Ministerie (OM) de “Aanwijzing Relationeel Geweld 2010”. Deze is door de Procureur Generaal geratificeerd. In 2010 is de aanwijzing gereviseerd en aangevuld. Doel van de aanwijzing is een effectiever en efficiënter optreden van politie en OM in reactie op relationeel geweld. 
 
Speerpunten daarbij zijn: het terugdringen van geweld in de relationele sfeer op Curaçao, het voorkomen van recidive door middel van gerichte interventies bijv. daderhulpverlening, het herstellen van de geschonden norm, het stimuleren van slachtoffers van relationeel geweld om aangifte te doen, potentiële toekomstige daders wijzen op de gevolgen van relationeel geweld, het waarborgen van de veiligheid van het slachtoffer (in het bijzonder van minderjarige slachtoffers) en het waarborgen van de veiligheid van kinderen als getuige van relationeel geweld.
 
Binnen het Openbaar Ministerie is speciaal een Officier van Justitie (OvJ) aangewezen voor het coördineren van het vervolgingsbeleid op het gebied van zaken van relationeel geweld. De OvJ onderhoud contacten met de politie en de ketenpartners zoals Reclassering, Jeugdreclassering, Slachtofferhulp en anderen die betrokken zijn bij relationeel geweld.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.