November - maand van het relationeel geweld

WILLEMSTAD - Relationeel geweld is geweld dat gepleegd wordt binnen de amoureuze of familiare sfeer. Het type geweld dat gepleegd wordt is divers en varieert tussen een eenvoudige mishandeling (een klap tegen het gezicht) tot moord.
Deze gedragingen zijn strafbaar conform het Wetboek van Strafrecht van Curaçao (WvSrCur).
 
De strafbaar gestelde gedragingen binnen het Wetboek van Strafrecht zijn ondergebracht in de diverse titels binnen dat wetboek. Een titel “relationeel geweld” kent het Wetboek van Strafrecht Curaçao niet. Het is de vraag of het wenselijk is om elk artikel dat van toepassing kan zijn op relationeel geweld nog eens apart te vermelden. Het huidige Wetboek van Strafrecht kent in artikel 2:277 (WvSrCur) een verzwaring van de straf indien sprake is van mishandeling gepleegd tegen zijn vader, moeder, kind (eigen of voogd), echtgenoot of levensgezel. De straf kan namelijk met een derde worden verhoogd. Ten aanzien van andere strafbare delicten die vaak voorkomen binnen de relationele sfeer zoals belaging, vernieling, bedreiging en minder vaak moord en doodslag, kent de wet voornoemde strafverzwaring niet. 
 
Het is dus de vraag of dat wenselijk is nu uit de praktijk blijkt dat de rechter daar tevens rekening mee houdt in zijn uitspraak. Er zijn zaken betreffende relationeel geweld bekend die in hoger beroep en ook bij de Hoge Raad zijn behandeld en waarover uitspraken zijn. Curaçao volgt in haar rechtspraak veelal de lijnen die de Hoge Raad geeft. Hiermee is de geldende jurisprudentie van Nederland ook geldend voor de uitspraken die hier op Curaçao worden gedaan. Ook hier op Curaçao worden gebruikt als jurisprudentie van Curaçaose zaken. Op het gebied van relationeel geweld bestaat er dus jurisprudentie van onder meer de landen Curaçao en Nederland die in de rechtspraak worden gebruikt. 
 
De vraag die hierbij echter wel overeind blijft staan is: Is het nodig om strafbare feiten die binnen de groep “relationeel geweld” vallen apart in het Wetboek van Strafrecht te noemen? Biedt het huidige Wetboek van Strafrecht en huidige praktijk van de rechtspraak de nodige waarborgen 
voor slachtoffers van relationeel geweld of dient daar anders mee te worden omgegaan, zo ja hoe?
 
Openbaar Ministerie Curacao

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.