‘Milieuwetgeving en natuurbescherming moet geregeld worden’
- October 30, 2014 5:11 PM
ORANJESTAD — Zonder milieuwetgeving en een in de wet verankerd Ruimtelijk Ontwikkelingsplan (ROP) zijn geplande bouwprojecten zoals Bahia Principe en Isla di Oro overgeleverd aan de grillen van ontwikkelaars en politici.
Naast een complete milieuwet, die volgens Milieu-minister Mike de Meza (AVP) voor oktober 2015 naar het parlement gaat, is volgens Greg Peterson van Aruba Birdlife Conservation ook een lijst met beschermde natuurgebieden, flora en fauna nodig.
Peterson beaamt dat het hele milieugebeuren op Aruba incompleet is. “Drie zaken zijn nodig als instrument om Aruba echt groen te maken op het gebied van milieu en natuur. Een milieuwetgeving, een complete landsverordening natuurbescherming en de aanwijzing van 16 gebieden onder Nationaal Park Arikok zodat ze beschermd zijn.” Isla di Oro is één van die 16 plekken die door de ngo’s als natuurgebieden zijn voorgedragen. “Het parlement heeft ons in september 2012 gevraagd gebieden aan te wijzen als natuurgebied. In februari 2013 is een motie unaniem door de AVP aangenomen om deze gebieden als natuurgebied te beschermen. Als ze eenmaal onder Arikok Nationaal Park vallen, mag je er niet meer aankomen.” Maar zover is het nog niet. Volgens hem is een compleet nieuwe milieuwet wel dichtbij. “Maar die gaat voornamelijk over tastbare zaken als chemisch afval. De Natuurverordening hoort een lijst te kennen met daarop beschermde dier- en plantensoorten. Die is er niet. Dus is nagenoeg niets beschermd.” Positief ziet hij het feit dat de burger zich roert. “Mensen willen het milieu steeds meer beschermen. We moeten geen St. Maarten worden waar men zich niet bekommerde om de natuur en kijk hoe het daar nu is.”
Minister De Meza bevestigt in een interview met Ariën Rasmijn voor het Caribisch Netwerk dat er nieuwe milieuwetgeving in de maak is. Hij vertelt dat de wet momenteel in voorbereiding is door Directie Milieu en Directie Wetgeving en Juridische Zaken (DWJZ). Hij hoopt dat deze voor oktober volgend jaar aan het parlement kan worden aangeboden. Op de vraag waarom het zolang heeft moeten duren, zegt De Meza dat het maken van milieuwetgeving ‘veel uitdagingen kent’. Zo is er lang gesteggeld over definities. “Je hebt talloze producten die correct gedefinieerd moeten worden voordat de wet tot uitvoering gebracht kan worden. Bijvoorbeeld plastic zakken. Dat is iets waar we zeker rekening mee willen houden.”
Plastic tasjes
Wetgeving om deze beruchte plastic tasjes - die bij vrijwel elke supermarkt worden gebruikt voor de boodschappen - aan banden te leggen, strandde in het verleden onder meer op de vraag ‘wat is een plastic zakje precies’. De tasjes zijn slecht voor het milieu omdat ze vaak op straat, in de natuur of in het water belanden. In de zee worden de tasjes door sommige dieren aangezien voor voedsel en verorberd.
De wet wordt nu gefinetuned, aldus De Meza. “Punt voor punt.” Hij legt uit dat onder meer gekeken wordt naar definities die andere landen gebruiken en naar de manier waarop het gebruik van plastic zakken voorkomen kan worden. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de manier waarop controles moeten plaatsvinden en hoe overtredingen bestraft moeten worden. “Het moet ook pragmatisch zijn”, aldus de minister. Een andere overweging is de invoering van een soort statiegeld voor plastic. “Dit stimuleert mensen om plastic niet weg te gooien en zelfs om het op te rapen wanneer ze het tegenkomen.” Dergelijke regelingen zijn ook denkbaar voor andere afvalproducten, denk hierbij aan lege batterijen.
De 16 natuurgebieden die voor wettelijke bescherming in aanmerking komen. Isla di Oro hoort daarbij.
Het Europese Parlement stemde in april van dit jaar in met een plan dat het aantal plastic tasjes in Europa sterk moet verminderen. De lidstaten hebben zelf in de hand hoe ze binnen vijf jaar een vermindering van 80 procent in aantal plastic tasjes kunnen realiseren. Dat kan bijvoorbeeld door heffingen, belastingen of een verbod.
Geen milieubescherming
Amigoe vraagt Peterson of hij weet hoe het zit met de natuur en milieuaspecten voor het hotelproject Bahia Principe op Seroe Colorado, waarvoor onlangs een intentieverklaring (MOU) werd getekend tussen de ontwikkelaar en de regering. “Wij zijn niet benaderd. Ik heb het project nog niet gezien.” Een ongeruste lezer benaderde deze krant, wijzende op het feit dat er in Seroe Colorado zowel vogels op het rif leven en er schildpaddennesten bij Boca Grandi te vinden zijn. “Het lijkt erop dat deze hele MOU en aanleg zonder een SEIA (Social Economic Impact Asessment) wordt uitgevoerd en we hebben ook geen actieve wetten voor milieubescherming, noch echte milieu-inspecteurs (gesteund door die wetten) om te patrouilleren en garanties te eisen over de milieuvriendelijkheid van de bouw”, schrijft zij. “Zolang we nog geen milieuwetten hebben, noch kunnen afdwingen dat de gebiedsverdeling van de ROP in de wet verankerd is, zijn we overgeleverd aan roofkapitalisten en hun partners via de politieke patronage. Een wet voor de ROP/milieubescherming kan in principe met extra vaart door het parlement geloodst worden als een minister van infrastructuur er zijn gewicht achter zet, maar daar wringt de schoen. Een Arubaanse minister van infrastructuur (van welke partij dan ook) zal nooit vaart zetten achter een wet die hem beperkt in het uitgeven van vergunningen aan vriendjes die gezorgd hebben voor financiering van de campagne en die nu gunsten terug verwachten.”De lezer acht het van belang dat de burger deze gang van zaken begrijpt zodat ze de consequenties zien van dit handelen.
Overigens heeft Toerisme-minister Otmar Oduber (AVP) laten weten dat de intentieverklaring met Bahia niet betekent dat de ontwikkelaar automatisch bouwvergunningen of erfpachtrechten krijgen. Ze moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, net als iedereen, zegt Oduber. Een van deze voorwaarden is dus het uitvoeren van een SEIA.
Amigoe
Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank
- May 08, 2021 6:14 PM
THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.
Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang
- May 07, 2021 8:04 AM
In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.
Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt
- February 22, 2021 4:51 PM
- Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
- De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
- Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.
NEWSLETTER
Subscribe to the Dutch Caribbean Legal Portal Newsletter and stay in touch and up-to-date with legal activities in the Dutch Caribbean.
Couldn't find list with id : 89bffa7244