Staten akkoord met wijziging notariswet

WILLEMSTAD — Het land Curaçao kan een bedrag van minimaal 2,8 miljoen gulden tegemoetzien van niet afgedragen overdrachtbelasting in de periode tussen 1980 en 1997.
 
Het gaat hier om geld dat door klanten is betaald, maar door notariskantoren niet kon worden afgedragen omdat de originele aktes niet meer voorhanden zijn.
 
Middels de landsverordening tot wijziging van de landsverordening op het Notarisambt in verband met tussen 1980 en 1997 in het ongerede geraakte akten, die gisteren door de Staten is aangenomen, kan met kopieën van de originele aktes de betaling nu wel plaatsvinden. Minister Nelson Navarro (Justitie, Pais) verklaarde tijdens de vergadering dat tot 1997 de notariële aktes per koerier naar de notaris werden gestuurd, met een rekening voor de te betalen overdrachtsbelasting. In 1997 kwam daar een eind aan, toen bleek dat veel notariële aktes vanwege waterschade in het gebouw van de Belastingdienst niet meer bruikbaar waren. Vanaf 1997 wordt de overdrachtsbelasting meteen bij het passeren van de akte voldaan.
 
Tijdens de behandeling tijdens de openbare vergadering van de Staten bleek dat alle fracties zich konden vinden in de wetswijziging, waar gisteren over werd gesproken. Wel waren er vragen over het feit dat er zo lang op de regeling van deze zaak gewacht moest worden. De lokale notarissen luidden al in 1985 de noodklok over de manier waarop de Belastingdienst omging met notariële aktes. Indertijd was de reactie van de Belastingdienst dat dit ‘schromelijk overdreven’ was. Maar later bleek dat een groot aantal door het notariaat afgegeven aktes niet meer kon worden teruggevonden. waardoor er naar een wettelijke oplossing gezocht moest worden.
 
De wet die gisteren in de Staten werd behandeld, dateert al vanaf de periode dat de Nederlandse Antillen nog bestonden. Van de vijf notarissen die bij deze zaak zijn betrokken, zijn er vier niet meer werkzaam. De behandeling in de Staten werd aangezwengeld door inzet van met name PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito. Zij sprak gisteren haar tevredenheid uit over het feit dat deze wet nu aangenomen kon worden, zodat de bedragen nu betaald kunnen worden. Kritiek was er wel van MFK-leider Gerrit Schotte, die zich afvroeg waarom er niet eerder werk gemaakt was van de inning van het bedrag. Hij wees erop dat met het bedrag van zo’n 3 miljoen gulden bijvoorbeeld het volk enkele pijnlijke maatregelen onthouden hadden kunnen worden.
 
De wetsaanpassing maakt het mogelijk dat met de kopieën alsnog tot betaling kan worden overgegaan. Overigens verschillen de notarissen en de overheid van mening over de hoogte van de bedragen die betaald moeten worden. De notarissen gaan zelf uit van een bedrag van 2,8 miljoen gulden, terwijl ambtenaren uitgaan van 5 miljoen gulden. Minister Navarro gaf gisteren aan dat na accordering van de Staten de notarissen met het ministerie van Financiën om de tafel zullen gaan zitten om te overleggen over het te betalen bedrag en wanneer de betaling zal plaatsvinden.
 
De wetsaanpassing werd met vijftien stemmen vóór en nul tegen aangenomen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.