Curacao Parliament wants to restrict role of governor

WILLEMSTAD - Curacao wants to restrict the role of the governor that must approve minister appointments by law.
 
The parliament filed a motion for this. With this the way is open to appoint Ministers to post without being screened for integrity.
 
This motion is a response to the intervention by Minister Plasterk in St. Maarten. Last Friday the Council of Ministers in the Hague told the governor of the island to postpone the appointment of the new Cabinet until intended Prime Minister Theo Heyliger and his team of ministers have been screened under Dutch conditions.
 
A recent report on the integrity of the public administration on the island led to this. The report indicated, according to Plasterk, a “widespread lack of integrity”. He fears a repetition of the events in Curacao, where the controversial politician Gerrit Schotte came to power following a dubious screening. The now deposed prime minister was arrested on suspicion of money laundering and forgery. The Netherlands also supplied man power to help fight crime in Curacao.
 
With the motion, filed by Schotte, the parliament calls on the government to adjust the Constitution of Curacao. According to the same Constitution, a proposal to this effect needs two thirds majority to be accepted.
 
The Governor of Curacao is the representative of the King in Curacao. He defends the general interests of the State and is head of the government in Curacao. The governor has no political responsibilities and is not part of the Cabinet of Curacao.
 
Aruba also has a governor. Earlier this year, by order of the Dutch Government, he refused to sign the Aruba budget for 2014. The Aruba government was furious about the Netherlands’ interference.
 
 
Statenmeerderheid wil rol gouverneur inperken
 
Een Statenmeerderheid van MFK, PS en MAN wil dat de gouverneur geen rol meer speelt bij de vorming van een nieuwe regering.
 
In een motie die gisteren werd aangenomen wordt de griffie van de Staten opgedragen om een verandering van de Staatsregeling van het Land Curaçao voor te bereiden, waardoor dit niet meer mogelijk is. Meer democratisch, aldus voorstanders, terwijl tegenstanders het als ‘geldverspilling’ omschreven. Maar volgens onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang maakt Reforma hiermee haar intrede in het parlement.
 
In de motie wordt voorgesteld om de artikelen 29 en 36 van de Staatsregeling van het land Curaçao aan te passen. Nu schrijven deze artikelen voor dat de ‘minister-president en de overige ministers bij landsbesluit worden benoemd en ontslagen’ en dat ‘ministers voor de aanvaarding van hun ambt ten overstaan van de gouverneur hun eed afleggen’. In de motie wordt voorgesteld om de artikelen zodanig aan te passen dat de minister-president en de overige ministers door de Staten worden benoemd en zij de eed ten overstaan van de Staten moeten afleggen.
 
Het voorstel past volgens initiatiefnemer Gerrit Schotte (MFK) bij het feit dat ook in Nederland de Koning sinds 2012 al geen rol speelt bij de formatie van een nieuwe regering. PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe stelde verder dat het niet logisch is dat Willem-Alexander geen rol heeft bij de formatie van een regering in Nederland, maar dat zijn vertegenwoordiger op Curaçao, namens hem, wel een rol heeft bij de formatie van een kabinet op Curaçao.
 
Maar vanuit de Staten kwam er kritiek op het voorstel. Onafhankelijk Statenlid Leeflang constateerde dat het voorstel overeenkwam met wat er in het Reforma-campagne van de MFK wordt aangegeven. Ze waarschuwde dat mocht deze wijziging ooit van kracht worden, het ook gedaan zal zijn met de screening van ministers op Curaçao. Onafhankelijk lid Glenn Sulvaran stelde dat het voorstel weinig kans tot slagen had. Hij wees in dit verband naar artikel 44 van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden. Hierin staat onder meer dat de voorstellen voor wijzigingen van de Staatsregeling die betrekking hebben op de bevoegdheden van de gouverneur, moeten worden voorgelegd aan de regering van het Koninkrijk. Uiteindelijk zal een dergelijke wijziging pas in kunnen gaan na instemming door de Koninkrijksregering. Hij wees er ook op dat om van kracht te kunnen worden, het voorstel een tweederde meerderheid nodig heeft in het parlement.
 
Kritiek kwam er ook van de PNP- en Pais-fracties. Zij wezen erop dat je niet binnen tien minuten kunt beslissen over een zo ingrijpende aanpassing van de Staatsregeling. PNP’er Humphrey Davelaar benadrukte dat het voorstel in ieder geval eerst met de achterban besproken moet worden. Armin Konket (PAR) vroeg zich af waarom een regeling waar nooit klachten over zijn geweest, nu veranderd moet worden. Het feit dat in Nederland de wet is aangepast, hoeft voor Curaçao geen gevolgen te hebben. “Als het niet kapot is, moet je er niet aankomen”, aldus het Statenlid.
 
Vanuit de MAN- en PS-fracties werd gevraagd wat er mis is met een onderzoek naar een mogelijke aanpassing van de Staatsregeling en dat dit niets te maken heeft met de screeningswet die op dit moment van kracht is, waarbij MFK-leider Schotte eraan toevoegde dat het voorstel als doel had om de democratie op Curaçao te verdedigen.
 
Aan het eind van de vergadering werd het voorstel met twaalf stemmen voor en negen tegen aangenomen. De fracties van Pais, PNP, PAR en de onafhankelijke leden Leeflang en Sulvaran stemden tegen.
 
Overigens is het voorstel niet nieuw te noemen. Bij de (mislukte) formatie van het kabinet-Schotte II, vlak na de verkiezingen van 19 oktober 2012, was dit een van de voorstellen die indertijd op tafel lagen. Maar er werd niets meer hiervan vernomen, totdat PS-lid Wilsoe tijdens de vergadering van gisteren over een standpunt van de Staten op de aanwijzing van de Rijksministerraad voor St. Maarten, er weer melding van maakte.
 
Amigoe
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.