Wet aansprakelijkheid gereed voor behandeling Staten Curacao

WILLEMSTAD - Ruim anderhalf jaar na het aannemen van een motie in de Staten, op 17 januari 2013, heeft regeringspartij PAIS nu een initiatiefwetsontwerp gereed.
 
Hierbij kan voor het eerst de minister aansprakelijk worden gesteld voor financiële handelingen die hij of zij zonder de benodigde machtiging heeft uitgevoerd.
 
Het gaat om een wetswijziging van de Landsverordening comptabiliteit 2010. ,,De wijziging heeft als doel de besteding van overheidsmiddelen beter te beheersen en te controleren”, zo wordt nader uitgelegd in de nieuwste nieuwsbrief van de partij ,Paisahe. 
 
Het wetsvoorstel is gebaseerd op een in de Staten op 17 januari 2013 aan- genomen motie waarin de mogelijkheden onder- zocht moesten worden om bestuurders aansprakelijk te stellen. PAIS legt uit: ,,Deze motie vloeide voort uit tal van onderzoeken door de interne accountant van de overheid die constateerde dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden in de peridode 2010-2012.”
 
Naast een persoonlijke financiële aansprakelijkheid van de minister is de partij van Alex Rosaria van mening dat er in de Landsverordening comptabiliteit 2010 regels ontbreken in geval landsmiddelen worden aangewend voor de oprichting, mede-oprichting of deelname in privaatrechtelijke rechtspersonen. Dit punt is reeds eerder naar voren gebracht bij de oprichting van de Fundashon pa Deporte i Responsabilidat Social (FDRS – Fonds voor Sport en Sociale Verantwoordelijkheid) door de huidige minister van Financiën.
 
,,Zo lang de regels en procedures van financieel beheer en comptabiliteit slechts van toepassing zijn op overheidsorganen, kan de regering door middel van de oprichting van privaatrechtelijke rechtspersonen dan wel deelname in een dergelijk rechtspersoon, zich onttrekken aan bovengenoemde regels en gelden laten vloeien in privaatrechtelijke rechtspersonen waarbij voorbijgegaan wordt aan het budgetrecht van het parlement”, aldus PAIS in een nadere uitleg. ,,Het doel van deze wijziging is dat de Staten vooraf een oor- deel kunnen uitspreken over de juistheid van het voornemen van de regering om een bepaalde privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten.”
 
Met de nieuwe voorge-stelde procedures krijgen de Staten een extra controlemiddel in handen. Overigens is het nieuwe wetsvoorstel in overeenstemming met de aanbevelingen van het onderzoek van Transparency International van 2013. De wetswijziging wordt volgende week als PAIS-initiatief- wetsvoorstel bij de Staten ingediend.
 
Bron: Antilliaans Dagblad

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.