Rapport CFT: Aruba heeft van alle landen van het Koninkrijk de hoogste schuld

ORANJESTAD – Aruba heeft de hoogste staatsschuld van alle landen van het Koninkrijk en deze groeit ook het snelst. Dit zegt het secretariaat van het College Financieel Toezicht in het eindrapport dat op 12 september jl. aan de waarnemend Gouverneur is aangeboden.
 
Volgens het rapport hebben alle landen te lijden gehad onder de crisis van 2008, maar zijn in Aruba de effecten versterkt door de sluiting van Valero. Verder is de situatie in de verschillende landen te divers om een goede vergelijking te maken, aldus het rapport.
 
Het rapport geeft aan dat de kosten van de overheid tussen 2009 en 2014 met 10% zijn gestegen, terwijl de inkomsten nauwelijks met 6% toenamen. De personeelskosten zijn met 20% toegenomen, door een significante toename van het aantal ambtenaren en contractanten.
 
Door de verlaging van de BBO zijn de inkomsten gedaald zonder dat er inkomensgenererende maatregelen tegenover stonden, terwijl de kosten sinds 2009 enorm zijn toegenomen. Het is het CFT ook opgevallen dat er nauwelijks is geinvesteerd en dat de schulden van de overheid in een korte tijd enorm zijn gegroeid.
 
Dit heeft ook veroorzaakt dat de rentelasten snel zijn toegenomen, aldus het CFT. Als voorbeeld laat men zien dat in 2009 120 miljoen florin aan rente werd betaald en dat dit in 2014 190 miljoen is. Als er geen maatregelen worden getroffen zullen de rentelasten in 2017 stijgen tot 230 miljoen florin. Dit is een toename van 110 miljoen florin in 8 jaar. Ook vergeleken met de andere landen zijn de rentelasten van Aruba erg hoog. In Curacao bedragen ze 3% en in Sint Maarten 2.5%.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.