Blauwe kleur Arubaanse vlag wettelijk geregeld

ORANJESTAD — Met 13 AVP-stemmen voor en 8 tegen is gisteren in het parlement de blauwe kleur van de Arubaanse vlag wettelijk vastgelegd. Op 1 januari wordt de nieuwe wet van kracht.
 
In dezelfde wet is ook de Arubaanse holenuil, de shoco opgenomen als nationaal symbool. Wettelijke bescherming van deze diersoort is echter nog niet geregeld.
 
De blauwe kleur van de vlag is vastgesteld op pantone kleurnummer 279. Bedrijven die vanaf volgend jaar een Arubaanse vlag willen verkopen, moeten daarvoor eerst een importvergunning aanvragen bij Directie Cultuur Aruba (DCA). Overheidsinstanties die een vlag willen, moeten dat via Bureau Interne Diensten (BID) regelen. Met ingang van januari starten ook de controles op de wetuitvoering. De wet heeft nu boetes opgenomen voor bedrijven of instanties die de import of distributie toch op een andere manier organiseren en de regels daarbij overtreden. Mochten vlaggen binnenkomen via schepen of via een andere ingang en verkocht worden zonder vergunning of niet conform de vergunning, dan volgen sancties. De reden dat de nieuwe wetgeving pas per 1 januari van kracht wordt, is om de commercie tijd te geven ‘eraan te wennen’ en de nodige acties te ondernemen. Vooral met het oog op Dia di Betico (25 januari) en Dia di Himno y Bandera (18 maart)
 
Vanaf 2004 is de regering al op zoek naar de originele kleur blauw voor de Arubaanse vlag die nu dus vastgelegd is. Toerisme-minister Otmar Oduber (AVP) benadrukte in het parlement dat het niet zijn intentie is om de kleur te veranderen, maar juist de historische kleur te conserveren. In 1978 bestond een wet die de vorm en kleur van de vlag vastlegde, maar die werd in 1991 gewijzigd. In de loop der jaren is geconstateerd dat er veel verschillende kleuren blauw voor de vlag worden gebruikt.
 
Oppositiepartij MEP is het eens met het behoud van de originele kleur maar verschilt van mening over welke kleur dat precies is. Bovendien had de partij graag eerst inspraak van de bevolking gehad. De partij stemde daarom tegen.
 
Uil 
 
In de nieuwe wet Landsverordening van de Landsverordening Vlag, Wapen en Volkslied (AB 1991 no. 101) is niet alleen de hernieuwde vaststelling van vlagkleuren opgenomen, maar ook de aanwijzing van de shoco als nationaal symbool. Het idee hierachter is om het bewustzijn onder de burgers te vergroten met betrekking tot het belang van de uil voor de cultuur. Met een toename van de bevolking de afgelopen jaren is het leef- en woongebied voor de shoco danig beperkt en met deze wet wordt in ieder geval aandacht aan het dier gegeven. Vorig jaar maart liet AVP-parlementariër Chris Dammers al weten een wetsvoorstel te willen indienen om de shoco te beschermen. “Op basis van de natuurbeschermingsverordening moet het mogelijk worden om de bescherming van de shoco wettelijk vast te leggen”, aldus Dammers. Als die wet er is, is het dier ook volgens drie internationale akkoorden beschermd en dat is naar Dammers’ mening ook nodig wanneer blijkt dat de shoco officieel ons nationaal symbool gaat worden, sprak hij destijds. Ook Greg Peterson van Aruba Birdlife Conservation liet zich toen uit over de broodnodige wettelijke bescherming van het dier. “Het zal een bijzondere bijdrage leveren aan het bewustzijn jegens de Arubaanse natuur en het zal de bedreigde endemische ondersoort, Athene cunicularia arubensis, onze shoco, naar alle waarschijnlijkheid van extinctie redden”.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.