Akkoord beperking bevoegdheden CBCS

WILLEMSTAD — De bevoegdheden van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in de Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren worden ingeperkt.
 
Dat hebben de Staten gisteren besloten op verzoek van de Pais-fractie en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang.
 
De landsverordening gaat ervan uit dat de Centrale Bank wordt belast met het financieel- en gedragtoezicht (integriteittoezicht) op geldtransactiekantoren. In deze landsverordening zijn dus niet alleen de plichten opgenomen van de geldtransactiekantoren, maar ook de bevoegdheden van de Centrale Bank.
 
Het amendementvoorstel van de leden Leeflang, Alex Rosaria en Marcolino ‘Mike’ Franco (beiden Pais) gaat ervan uit dat daar waar eerst in de landsverordening stond dat de Centrale Bank ten behoeve van een buitenlandse toezichthoudende instantie bij ‘eenieder’ gegevens of inlichtingen kan vorderen, een wijziging wordt doorgevoerd.
 
De leden achtten het niet wenselijk dat de Centrale Bank in het kader van het toezicht op geldtransactiekantoren een dermate ruime bevoegdheid toegekend krijgt.
 
Daarom is een amendement ingediend waarin wordt bepaald dat de CBCS alleen informatie kan vorderen van de geldtransactiekantoren die onder haar toezicht staan en de geldtransactiekantoren die onder haar toezicht behoren te staan – de kantoren dus, die zonder vergunning opereren.
 
Hiermee wordt beoogd dat burgers de noodzakelijke bescherming krijgen, opdat de macht van de toezichthouder beperkt blijft tot toezichtuitoefening op financiële instellingen.
 
Daarnaast is om te voorkomen dat de politiek zich bemoeit met individuele strafzaken in het amendement voorgesteld om in een enkel geval de bevoegdheid van de minister van Justitie te schrappen en daarvoor in de plaats aan de procureur-generaal op te nemen.
 
Eerst stond in de Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren dat indien een buitenlandse of hier te lande gevestigde toezichthoudende instantie gegevens wenst te gebruiken voor een onderzoek in strafbare feiten, de Centrale Bank met de minister van Justitie in overleg dient te treden.
 
Om te voorkomen dat de minister zich met individuele strafzaken gaat bemoeien, is hier op voorstel van de leden Rosaria, Franco en Leeflang de procureur-generaal als bevoegde autoriteit waarmee overleg wordt gevoerd opgenomen. Het amendement is met een meerderheid aangenomen, waardoor de twee voorgestelde wijzigingen worden opgenomen in de landsverordening.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.