Wettelijk recht op bronbescherming journalist Nederland

NETHERLANDS - Journalisten in Nederland krijgen een wettelijk recht op bronbescherming. Dat verschoningsrecht is echter niet onbeperkt.
 
Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor openbaring van de bron noodzakelijk is, bijvoorbeeld met het oog op de nationale veiligheid of om ernstige strafbare feiten te voorkomen of te beëindigen.
 
De rechter bepaalt uiteindelijk of het beroep op bronbescherming terecht was.
 
Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat de Nederlandse minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De regeling erkent de bijzondere positie van journalisten in het publieke debat.
 
In de praktijk komt het erop neer dat journalisten in een strafzaak geen vragen hoeven te beantwoorden over de identiteit van hun bron. Getuigen zijn normaal gesproken verplicht te antwoorden. Maar het maatschappelijk belang dat iemand zonder vrees voor vervolging informatie moet kunnen geven aan journalisten, moet in het algemeen zwaarder wegen.
 
Bronbescherming geldt straks niet alleen voor mensen die zich beroepsmatig met nieuwsgaring bezighouden, maar ook voor publicisten die schrijven over actuele onderwerpen.
 
Er komen verder striktere regels voor het gebruik van dwangmiddelen tegen journalisten en publicisten in een strafzaak. Het doorzoeken van een kantoor en het in beslag nemen van voorwerpen mag alleen na toestemming van en in aanwezigheid van een rechter-commissaris, en niet meer op gezag van een officier van justitie.
 
 
Bron: ANP / Nu.nl / Persbureau Curacao

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.