Gehandicaptenwetgeving stap dichterbij voor Dutch Caribbean

DEN HAAG — De Nederlandse regering heeft de Rijkswet voor de rechten van gehandicapten naar de Tweede Kamer gestuurd. Goedkeuring van de wet betekent dat het VN-verdrag voor gehandicaptenrechten in eerste instantie in het Europese deel van Nederland geldt, maar maakt tevens de toepassing op Curaçao, Aruba en St. Maarten mogelijk.
 
“De regeringen van Aruba, Curaçao en St. Maarten hebben de medegelding van het verdrag nog in beraad. Met het oog op de implementatie van het verdrag zal in ieder geval voor elk land uitvoeringswetgeving nodig zijn. Om mogelijk te maken dat het verdrag bekrachtigd zal kunnen worden voor de landen, wordt thans de goedkeuring gevraagd voor het gehele Koninkrijk. Het verdrag zal vooralsnog alleen voor het Europese deel van Nederland worden bekrachtigd”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in een toelichting.
 
Voor Bonaire, St. Eustatius en Saba is een uitzondering gemaakt, omdat voor toepassing van deze wet ook wetgeving voor gelijke behandeling nodig is en die is nog niet ingevoerd. “Op dit moment kan niet aangegeven worden wanneer die wetgeving gereed kan zijn. Voorts speelt een rol dat voor het Caribische deel van Nederland is toegezegd dat na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen over een periode van vijf jaar legislatieve terughoudendheid in acht wordt genomen”, aldus de twee bewindslieden.
 
Staatssecretaris Van Rijn maakte begin deze maand in een brief aan de stichting Save Our Youth Curaçao bekend, dat de wetgeving voor gehandicapten bijna klaar was. SOYC benaderde in eerste instantie minister Ben Whiteman van Gezondheid en Statenvoorzitter Mike Franco, maar kreeg te horen kreeg dat Curaçao hiervoor afhankelijk was van Nederland. Van Rijn schreef destijds ook dat de Curaçaose regering, vooruitlopend op de ratificatie, al het nodige kan doen om de positie van mensen met een handicap te verbeteren.
 
Het VN-verdrag werd overigens al in maart 2007 ondertekend, waarbij de Rijksministerraad de intentie uitsprak om de bepalingen over te nemen in de nationale wetgeving, maar de ratificatie is keer op keer uitgesteld. Het verdrag benadrukt het recht van gehandicapten op onderwijs, werk en sociale activiteiten en de plicht van de overheid om deelname hieraan mogelijk te maken.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.