Meer aandacht OM voor slachtoffers in ‘Aanwijzing Slachtofferzorg’

WILLEMSTAD - Zorg en aandacht voor de belangen van slachtoffers door het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao wordt gezien als een belangrijk onderdeel van een goede rechtspleging, waarbij een correcte bejegening voorop staat. 
Een belangrijk element van een correcte bejegening is het verschaffen van begrijpelijke informatie aan slachtoffers en benadeelden. Dit heeft het OM nu geborgd in een Aanwijzing Slachtofferzorg, die per 1 juli 2014 van kracht is.
 
Gerichte aandacht voor het slachtoffer kan bijdragen aan het herstel van het rechtsgevoel van de betreffende persoon. Het is van groot belang dat slachtoffers van strafbare feiten, en in het bijzonder van zware delicten, waar mogelijk op professionele wijze worden ondersteund door bijvoorbeeld het verschaffen van heldere en correcte informatie, zodat het slachtoffer zijn/ haar rol en mogelijkheden binnen het strafproces begrijpt. Zo weet het slachtoffer waar hij/zij aan toe is en welke stappen er 
genomen kunnen worden.
 
Voor de politie en/of bijzondere opsporingsdiensten en het OM betekent dit dat zij bij hun werkzaamheden in een (straf)zaak altijd de belangen van het slachtoffer van een strafbaar feit meewegen voor zover dit redelijk is.
 
In 2013 heeft het OM slachtofferzorg tot een prioriteit verheven, waarbij speciale ondersteuning is verkregen voor het opzetten van een procedure binnen het OM, om de kwaliteit van de slachtofferzorg te verbeteren en vervolgens te borgen. Het personeel werkzaam bij het parket heeft een informatie sessie gehad aan de hand van een uitgebreide, nieuwe interne werkinstructie die aansluit op de aanwijzing slachtofferzorg. 
 
De Aanwijzing Slachtofferzorg is na 1 juli 2014 een feit op Curaçao. Het is de wens van Procureur-generaal (PG) Guus Schram om op zo korte termijn ook een Aanwijzing Slachtofferzorg te introduceren op Sint Maarten en de BES-eilanden.
 
Op 30 juni 2014 is de Aanwijzing Slachtofferzorg beklonken met een handtekening door PG Schram. 
 
De ondertekening vond plaats bij het Bureau Slachtofferhulp. Een belangrijke partner van het OM in deze.
 
Op de foto’s: PG Schram, Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong en mw. Daira Leer, Directeur van de Stichting Slachtofferhulp Curaçao.
 
 
 
Toelichting door Procureur-generaal Schram tijdens de ondertekening op 27 juni 2014 van de Aanwijzing Slachtofferzorg:
 
Voor het Openbaar Ministerie is de Aanwijzing Slachtofferzorg een zeer belangrijke aanwijzing. Dat is ook de reden dat we vandaag stil willen staan bij de ondertekening hiervan. Waar beter kan dat dan in het kantoor van Slachtofferhulp? Een organisatie die zo belangrijk werk doet voor een van de meest kwetsbare groepen in onze maatschappij, de groep die reeds getroffen is. U en ik kunnen elk moment slachtoffer worden van een ernstig misdrijf, welk ons leven ingrijpend en voorgoed zal veranderen.
 
Slachtoffers moeten de komende jaren centraal gaan staan in het denken en werken van het Openbaar Ministerie. Dat betekent dat slachtofferzorg in onze organisatie van bijzaak naar De aanwijzing die ik zo ga ondertekenen stelt regels betreffende de bejegening van slachtoffers van misdrijven en formuleert randvoorwaarden voor de invulling van de lokale 
samenwerking tussen het Korps Politie Curaçao, Openbaar Ministerie, StichtingSlachtofferhulp Curaçao en Stichting Reclassering Curaçao.
 
Met deze aanwijzing neemt het OM verantwoordelijkheid en wil zij aanspreekbaar zijn. Het Openbaar Ministerie dient het slachtoffer namelijk op een professionele wijze te ondersteunen in het uitoefenen van zijn rechten. Wij moeten gaan erkennen dat een slachtoffer iets is aangedaan; wij moeten recht doen aan het slachtoffer; wij moeten ons inzetten voor compensatie van het aangedane leed, en wij zullen het slachtoffer altijd correct dienen te bejegenen in de gehele strafrechtelijke procedure. Dit start al bij het moment van het registreren van de zaak bij het Openbaar Ministerie en loopt door tot en met de tenuitvoerlegging van de opgelegde straf.
 
Ik maak hier meteen een belangrijke kanttekening bij. Het OM is namelijk geen hulpverlener, geen raadsman of geen conflictbemiddelaar. Wij passen het strafrecht onbevangen toe namens de samenleving en zijn daarbij onpartijdig. Het OM staat - behalve voor de belangen van individuele burgers - ook voor collectieve waarden als de rechtsstaat en integriteit van de samenleving. Slachtofferzorg wordt in onze organisatie een hoofdtaak, maar niet de enige taak. Die invalshoek zullen wij duidelijk met het slachtoffer moeten
 
Dit alles vraagt niet alleen om een aanpassing van onze processen en systemen, maar raakt ook de houding van onze medewerkers. Dat is een proces dat nog enige tijd zal nemen. 
 
Met de ondertekening van deze richtlijn zetten we een belangrijke stap in dat proces, maar zijn we er nog niet. Dat vergt tijd en constante aandacht. Vanaf vandaag committeren wij ons dat wij dit proces in gaan en hopen de slachtoffers in onze samenleving zo veel beter te kunnen bijstaan.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.