Francisca (Soaw) wil arbeidswetten vernieuwen

WILLEMSTAD — Curaçao heeft hulp nodig om de sterk verouderde arbeidswetten te renoveren. Dit bracht minister Jeanne-Marie Francisca (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) afgelopen zaterdag naar voren tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst van Pueblo Soberano.
Tijdens haar recente bezoek aan Genève in Zwitserland om de jaarlijkse bijeenkomst van de ILO – de Internationale Arbeidsorganisatie – bij te wonen, heeft de minister dit naar voren gebracht tijdens gesprekken met de Nederlandse delegatie.
 
Tijdens haar interventie bij Soberano City, het partijgebouw van de PS, benadrukte Francisca dat zij haar aanwezigheid in Zwitserland heeft benut om voornamelijk bilaterale gesprekken te voeren met aanwezige delegaties. Volgens de minister gaan veel landen er ten onrechte van uit dat Curaçao een rijk eiland is, omdat het deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. De minister greep de verschillende gesprekken die zij in Zwitserland heeft gevoerd aan om erop te wijzen dat, alhoewel Curaçao deel uitmaakt van het Koninkrijk, de levensstandaard op het eiland niet hetzelfde is als in Nederland.
 
Francisca greep haar aanwezigheid in Zwitserland ook aan om met de Nederlandse regering te praten over de noodzakelijkheid van steun om de arbeidswetten op het eiland te vernieuwen. De minister had het over technische bijstand die het eiland nodig heeft om wetten, die meer dan 50 jaar oud zijn, te vernieuwen. Door verouderde wetten is er voor werknemers op het eiland onvoldoende bescherming. Het proces om deze wetten te vernieuwen kost geld, maar de minister garandeerde haar toehoorders dat het vernieuwingsproces al is begonnen.
 
De minister ging ook in op een recent bezoek aan de Isla-raffinaderij. Dit gebeurde nadat zij klachten van zowel aannemers als arbeiders op het Isla-terrein had gekregen over oneerlijke concurrentie. Zij sprak met de betrokkenen over de noodzaak om met een banenpool te komen. Bij deze banenpool zouden alle personen die op het Isla-terrein kunnen werken geregistreerd worden. Wanneer er banen op het terrein beschikbaar komen dienen deze werknemers eerst in aanmerking te komen, voordat er buitenlandse werknemers worden aangetrokken.
 
(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.