Curaçao tekent MOU over raffinaderij

WILLEMSTAD - Vicepresident Asdrúbal Chávez van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA heeft vrijdagmiddag een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met premier Ivar Asjes.
 
In 2007 werd voor het eerst gesproken over een Memorandum of Understanding (MoU), maar de vorige Curaçaose regeringen slaagden er niet in Venezuela te laten tekenen en intenties vast te leggen in een MoU.
 
Die intenties luiden als volgt:
 
  1. Partijen willen de doelstellingen in deze MOU bereiken door de huidige contractuele afspraken te verbeteren in het voordeel van beiden.
  2. Curacao wil voordeel hebben van de huidige marktcondities zoals oliemaatschappijne wereldwijd genieten, zodat zij haar sociaal economische aspiraties kan aanpakken.
  3. Partijen hebben daarom de intentie om een programma te ontwikkelen om de toekomstige richting van de raffinage-activiteiten op Curaçao te definieren, zodat de rafinaderij wordt gemoderniseerd en ge-upgrade naar een econimische rendabele entiteit.
  4. Dat moet voldoen aan moderne veiligheidseisen en operationele standaarden om het milieu te beschermen en mee te kunnen doen op de internationale markt. Daarbij dient te worden voldaan aan de vraag op de interne markt van Curaçao.
  5. De aanwezigheid van de raffinaderij op het eiland moet voordeel opleveren voor de exploitant en de bevolking binnen het raamwerk van structurele ontwikkeling.
  6. Daarbij dient dit een meer competatieve en voordelige energielevering en betere prijzen te worden bereikt.
  7. Dat moet worden bereikt door een toekomstige vorm van een Partnership-overeenkomst en/of een aanpassing of vervanging van de huidige Lease-overeenkomst, de Utilities Services-overeenkomst en de IUH-overeenkomst.
  8. Partijen onderkennen dat daarvoor een behoedzame selectie moet worden uitgevoerd door RDK en PDVSA om hoog gekwalificeerde oliebedrijven te intereseren om mee te doen. Die zorgen dan voor het inbrengen van de modernste technologieën met betrekking tot het raffinage-proces en het milieu.
  9. Selectie van financiele instituties die toereikende financiering moeten leveren is daarbij van groot belang.
  10. Partijen zullen op basis van het voorgaande hun best doen om een Partnership-overeenkomst aan te gaan.
  11. Daarin wordt een business-model gebouwd dat zorg draagt voor de economische levensvatbaarheid van de raffinage-activiteiten. Daarbij horen ook de studies die moeten worden uitgevoerd om de benodigde veranderingsprocessen te kunnen uitvoeren.
  12. Afhankelijk van de succesvolle uitvoering van wat hier boven is beschreven, zullen partijen gezamenlijk beslissen of zij een eventuele derde partij erbij gaan betrekken. De tijdsperiode waarin dit moet gebeuren zal ook gezamenlijk worden bepaald.
  13. Deze MOU is één jaar geldig (tot 30 mei 2015). Daarna wordt die nog een jaar verlengd worden, tenzij één van de partijen dat niet wil. Die moet dat dan wel de ander schriftelijk laten weten, uiterlijk voor 31 maart 2015 (60 dagen voor afloop MOU).
  14. Beide partijen mogen op elk moment deze MOU beëindigen voor de vervaldatum. Zij dient dan wel een schriftelijke opzegtermijn van 30 dagen in acht te nemen.
  15. In geval één der partijen deze MOU will beëidigen na de vervaldatum, dan kan niemand schade verhalen op elkaar als gevolg van die beëindiging.
  16. PDVSA erkent het recht van RDK om met andere partijen te onderhandelen over de modernisering en upgrading van de raffinaderij en/of de exploitatie van de Isla na het beëindigen van de Lease in 2019. Maar alleen als deze MOU wordt beëindigd zoals hier afgesproken.
  17. Curaçao kan in dat geval geen schade claimen bij PDVSA.
  18. Niets in deze MOU, geen enkele interpretatie daarvan kan door partijen worden gebruikt om onder de Lease-overeenkomst uit te komen.
  19. Beide partijen benoemen een persoon die aanspreekbaar is over de zaken gerelateerd aan deze MOU.
  20. Deze MOU is ondergeschikt aan de interpretatie van de wet waaronder de Lease-overeenkomst valt.
 
Lees hier de MOU

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.