Rechtendiploma Aruba gelijkwaardig aan Nederland

ORANJESTAD — De opleidingen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Aruba (UA) zijn inhoudelijk en qua niveau vergelijkbaar met die van Nederlandse juridische opleidingen. Dat stelt de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) na jarenlang onderzoek in een rapport dat ze deze maand bekendmaakte.
 
“Het rechtendiploma is boven elke twijfel verheven.” De UA maakte deze ‘positieve beoordeling’ gisteren bekend en stelt dat de weg naar verdere internationalisering nu open ligt.
 
Een trots team van de universiteit (rector Glenn Thodé, waarnemend decaan Viola van Bogaert en medewerkers Jona Israël en Carlos Bollen) overhandigde in de aula van de universiteit aan Onderwijs-minister Michelle Winklaar (AVP) het uitgebreide rapport van NVAO. In toespraken legden ze aan pers, rechtenstudenten en andere universiteitsmedewerkers het bijzondere karakter van deze positieve beoordeling uit.
 
Europees netwerk
 
Rector Glenn Thodé verwees naar de bijnaam ‘Mickey Mouse-universiteit’. “We kregen die naam omdat we een kleine universiteit zijn en omdat de kwaliteit van ons onderwijs niet de kwaliteit van het grote Nederland zou halen. Maar dit onderzoek van NVAO bewijst het tegendeel.” Volgens Thodé biedt deze positieve beoordeling onder andere mogelijkheden om meer diensten aan te bieden aan studenten. “Zo kunnen we nu toetreden tot het netwerk van Eramus + (een Europees netwerk op het gebied van educatie, training, jeugd en sport, red.) en dat biedt Arubaanse studenten meer kansen op uitwisseling.”
 
Onderwijsveteranen
 
De rector prees het team van de rechtenfaculteit dat jarenlang betrokken was bij het doorlopen van het beoordelingsproces door NVAO. “Het visitatiepanel van NVAO dat onze faculteit onder de loep heeft genomen, bestaat uit echte onderwijsveteranen die door alles heen prikken. Het vergde van de rechtenfaculteit eerlijkheid, oprechtheid en lef om alle informatie te delen, maar met een positieve beoordeling tot gevolg.” Eén van die teamleden is Jona Israël. “Onze rechtenfaculteit moet van studenten academisch getrainde juristen maken. Het visitatiepanel bekeek of we die kwaliteit bieden en of dat op basis is van een vastgesteld toetsingskader. In dat kader staan de beoogde eindkwalificaties, met welk personeel en welke voorzieningen we dat doen en of onze studenten daarmee ook de eindkwalificaties halen.” Israël vertelt dat hij twee jaar lang alle informatie verzamelde die voor dat toetsingskader nodig is. “Als faculteit moesten we daar zelf een rapport over schrijven. Het visitatiepanel vond die informatie voldoende genoeg om in november 2013 naar Aruba te komen en te kijken of de aangeleverde informatie in de praktijk ook klopte.” Als laatste merkt hij op dat de positieve beoordeling niet het eindpunt is, want ‘deze beoordeling is zes jaar geldig’.
 
Kwaliteit in de tropen
 
Waarnemend decaan Viola van Bogaert van de rechtenfaculteit legt uit dat alles draait om de geloofwaardigheid. “NVAO toetste de geloofwaardigheid van onze faculteit en gaf onze bachelor- en masteropleidingen het keurmerk ‘positief’. Dit is het gouden randje aan het zilveren (50 jaar) feest van dit academisch jaar van UA.” NVAO heeft als taak om academisch niveau in Nederland en België te waarborgen en om het niveau te stimuleren. “Dat onze faculteit een positieve beoordeling heeft gekregen, betekent dat Aruba zich dus kan meten met deze landen. Studeren aan UA is daarmee meer dan studeren in een tropisch klimaat, het biedt ook een gegarandeerde kwaliteit.”
 
Lachend beantwoordt het team van de Universiteit vragen over de positieve beoordeling van de rechtenfaculteit.
NVAO doet ook aanbevelingen om de dienstverlening aan studenten te verbeteren. Zo is het advies om de bibliotheek uit te breiden en om de opleidingen beter te laten aansluiten bij het leven van studenten. De helft van de studenten studeert aan UA naast een voltijdbaan, terwijl de opleidingen ook voltijd zouden moeten zijn. De rechtenfaculteit gaat de mogelijkheden onderzoeken om deeltijdstudies aan te bieden.
 
NVAO is door Nederland en België opgericht om een deskundig en objectief oordeel te geven over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen en om opleidingen te accrediteren. Om dit te doen, heeft ze een toetsingskader opgesteld op basis van internationaal aanvaarde kwaliteitsnormen. Daar worden universiteiten op onderzocht. NVAO heeft de opleidingen van de Arubaanse rechtenfaculteit getoetst en stelt dus dat ze aan alle kwaliteitseisen voldoet en daarmee gelijkwaardig is aan de juridische opleidingen in Nederland en België.
 
Geen accreditatie
 
Volgens de Nederlandse wet voert de Inspectie Onderwijs accreditaties uit in het Nederlandse lager en middelbaar onderwijs. Voor het hoger onderwijs gelden geen accreditaties, maar positieve beoordelingen en dat is een taak van NVAO. Daarmee, aldus UA, is een positieve beoordeling door NVAO voor Aruba van groot belang. Voor de rechtenstudenten betekent dit een officiële internationale waarde van hun diploma. 
 
Andere faculteiten volgen
 
Twee andere faculteiten, Financieel Economische Faculteit (FEF) en de Faculty of Hospitality and Tourism Management Studies (FHTM), zitten intussen ook in de voorbereidende fase van beoordeling door NVAO. De Faculty of Arts and Sciences volgt later.
 
(Bron: Amigoe)
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.