Klacht Orde tegen advocaat “Peppie” Sulvaran

WILLEMSTAD - De Deken van de Orde van Advocaten, Caroline Fiévez, heeft maandag een klacht ingediend bij de raad van toezicht tegen Peppie Sulvaran. De raad van toezicht is het tuchtcollege voor advocaten. Aanleiding tot de klacht zijn de recente uitlatingen door advocaat Sulvaran in de rechtszaal en in de verschillende media.
 
Sulvaran riep in een zitting eind vorig jaar tegen een rechter “Sodemieter op”, noemde begin dit jaar diezelfde rechter in de pers een crimineel, publiceerde naar aanleiding van het afgewezen wrakingsverzoek van 6 januari jl. in het Antilliaans Dagblad van 9 januari jl. het opiniestuk ”Vergissing of corrupte rechters” en beschuldigde vorig jaar de president van de Centrale Bank ervan door en door corrupt te zijn. Ook het Openbaar Ministerie zou volgens de advocaat niet deugen. Het pleidooi van 9 januari jl. in het door Tromp aangespannen kort geding tegen Fundashon Korsou Fuerte i Outonomo, de stichting van Sulvaran, is een politiek manifest. Politiek bedrijven in de rechtszaal past een advocaat niet. 
 
De Deken verwijt Sulvaran zich onnodig grievend te hebben uitgelaten jegens personen met een (ambtelijke) functie. Ook wordt Sulvaran verweten maatschappelijke instituties ongefundeerd te bekritiseren waardoor belangrijke pijlers van het land ten onrechte aan het wankelen kunnen worden gebracht. De deken betrekt daarbij mede de impact en reikwijdte van de uitlatingen door Sulvaran gelet op zijn bekendheid bij het brede publiek als advocaat. De door Sulvaran gedane uitingen lijken geen enkel ander doel te dienen dan het eigen politieke ideaal dat Sulvaran nastreeft, aldus de Deken in haar klacht. Een advocaat heeft recht op vrije meningsuiting maar dient rekening te houden met zijn maatschappelijke positie en mag daarbij niet gezagsondermijnend zijn. Het pleidooi tegen de heer Tromp is een politiek manifest waarbij de rechtszaal wordt misbruikt als politieke arena. 
 
Advocaat Sulvaran heeft de grenzen van het betamelijke ernstig overschreden en daarmee de gedragsregels van de advocatuur geschonden, zo luidt de klacht tegen Sulvaran. De raad van toezicht is verzocht Sulvaran als advocaat te schorsen. De gedragsregels houden ondermeer in dat een advocaat zich in woord en geschrift niet onnodig grievend behoort uit te laten en het vertrouwen in de advocatuur niet schaadt. 
 
De raad van toezicht is ingesteld bij de Advocatenlandsverordening 1959 en heeft als doel het beteugelen van misslagen door leden van de eigen beroepsgroep. De raad van toezicht schorste in het verleden eerder advocaten die zich grievend tegen rechters en andere bij de rechtspleging betrokkenen, hadden uitgelaten. Gelet op de discussies die door de uitlatingen van advocaat Sulvaran zijn ontstaan, is de raad van toezicht verzocht de klacht met voorrang en op korte termijn te behandelen.
 
Related articles:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.