CIFA vraagt aandacht voor Internationale Financiƫle Sector

WILLEMSTAD - De internationale financiële sector op het eiland blijft krimpen en zal flink aan betekenis inboeten indien deze negatieve trend niet wordt gestopt. Tijdens een strategische sessie op zaterdag 9 november hebben het CIFA bestuur en management de volgende redenen geïdentificeerd voor de neerwaartse trend.
 
Ten eerste heeft Curaçao een tekort aan belastingverdragen en zijn de onderhandelingen voor een gunstige Belastingregeling voor het Koninkrijk nog niet afgerond. Ten tweede is de internationale promotie van Curaçao als financieel centrum onvoldoende. 
 
Internationaal worden steeds hogere eisen gesteld aan financiële centra. Echter het gevoel van urgentie om deze hogere internationale eisen snel te vertalen naar nieuwe lokale beleid- en regelgeving is onvoldoende aanwezig. Een slagvaardiger wetgevingsproces en hechtere en betere samenwerking van alle belangenorganisaties in de financiële sector is daarom geboden. Dit is nodig om als financiële sector een vuist te kunnen maken en de sector beter te kunnen vertegenwoordigen.
 
De concurrentiepositie en daarmee het voortbestaan van de sector en dus het waarborgen van werkgelegenheid en inkomsten zal afhankelijk zijn van de snelheid waarmee alle lokale betrokkenen op deze ontwikkelingen reageren. De CIFA doet een beroep op de regering en het Parlement om wet- en regelgeving betreffende de sector met de hoogste prioriteit in behandeling te nemen. Daarnaast zal ook het beter, sneller en klantvriendelijker functioneren van zeer belangrijke instituten, zoals de Belastingdienst en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, de concurrentiepositie van de sector verbeteren.
 
Actieplan 2014
 
Het CIFA bestuur heeft tijdens de strategische sessie een actieplan voor 2014 opgesteld. In het actieplan zullen, naast de bovengenoemde speerpunten, de volgende zaken centraal staan:
 
1) Sluiten van Belastingverdragen
 
2) Verbeterde promotie – product gericht en samenwerken in grotere campagnes
 
3) Aanpassing (toezichts-)wetgeving om internationaal compliant te zijn en blijven
 
4) Vervanging van bestaande structuren door nieuwe op de toekomst afgestemde alternatieven
 
5) Professionalisering dienstverlening van publieke instanties 
 
Het actieplan zal in december ter goedkeuring worden voorgedragen aan de CIFA leden tijdens een Algemene 
Ledenvergadering. 
 
 
Over CIFA
De Internationale Financiële Sector is een belangrijke economische pijler. De sector is goed voor 8-10% van de Curaçaose economie en is een van de grootste bronnen van buitenlandse deviezen voor Curaçao. 
Als belangenorganisatie van de internationale financiële sector fungeert CIFA (Curaçao International Financial Services Association) als klankbord voor de overheid, toezichthouders en monetaire autoriteiten. Daarnaast adviseert CIFA de overheid, toezichthouders en monetaire autoriteiten over aangelegenheden die betrekking hebben op de internationale financiële dienstverlening.
CIFA zet zich in voor de verdere ontwikkeling van deze belangrijke sector voor het land. De visie van CIFA is om Curaçao uit te laten groeien tot de toegangspoort naar keuze voor investeringsstromen van en naar Latijns Bovendien initieert en steunt CIFA de ontwikkeling van nieuwe concepten, producten en diensten door nieuwe state-of-the-art wet- en regelgeving (fiscaal, onderneming en compliance) actief te promoten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.