Hema start notarisservice

NETHERLANDS - Warenhuisketen HEMA introduceert een online notarisservice voor consumenten in Nederland, zo meldt de winkelketen dinsdag. Klanten kunnen via de site van de onderneming een standaard samenlevingscontract of testament laten opstellen. Eén van de dertig aangesloten notariskantoren passeert de akten, die slechts 125 euro per stuk kosten. 
 
Consumenten stellen online een samenlevingscontract op, waarna het concept per e-mail wordt verstuurd. Vervolgens neemt de gekozen notaris contact op om een afspraak voor de ondertekening te maken. Hierna is de akte rechtsgeldig. 
 
Een akte kost 125 euro. Dit is inclusief btw, ondertekening bij de notaris en het bewaren van het testament bij het testamentenregister of het samenlevingscontract in de kluis van de notaris.
De HEMA stelt met de prijs van 125 euro zo’n 50% onder de gemiddelde tarieven voor samenlevingscontracten en testamenten te duiken. Wel is het enkel mogelijk om standaarddocumenten op te vragen, waarbij de consument ‘enkel relatief makkelijke keuzes hoeft in te vullen’, aldus de woordvoerster van HEMA. “Wij denken dat daar grote behoefte aan is.”
 
Op termijn zouden meer kantoren zich aan moeten sluiten, is de wens.
 
"Consumenten moeten wel goed oppassen dat deze tarieven alleen gelden bij standaardwerk", aldus vergelijkingssite Degoedkoopstenotaris.nl in een reactie. "Het is wel interessant voor de marktwerking van de notarissen. Feit is echter wel dat de tarieven al behoorlijk laag zijn."
 
Toch ziet de Koninklijke Beroepsorganisatie Notariaat (KNB) HEMA ook niet als een directe concurrent, aldus woordvoerster Nora van Oostrom. “Op het moment dat de situatie van de cliënt ook maar enigszins afwijkt van de standaard, moet er meestal alsnog een afspraak worden gemaakt op het notariskantoor”, zegt zij. “Die vaste lage prijs is dan uiteraard niet meer van toepassing.” 
 
Van Oostrom is wel enigszins kritisch op de nieuwe dienst van HEMA: “Het bedrijf gaat ervan uit dat mensen de juridische consequenties van rechtsgeldig document meteen helemaal begrijpen, maar er zit vaak meer achter dan enkel wat de toelichting op de site vermeldt. Niet iedereen is even goed in staat om door te redeneren. Bij een afspraak zeggen mensen vaak ‘ach, mijn situatie is heel gewoon.’ Als je vervolgens als notaris even doorvraagt, komen er meestal toch belangwekkende zaken naar boven."
 
Toch staat de beroepsvereniging zeker niet negatief tegenover de nieuwe stap van HEMA, zegt Van Oostrom. “Als deze dienst voor consumenten een verlaging van de drempel naar de notaris betekent, dan is het een goed idee. We denken dat veel mensen die van de service gebruik maken, uiteindelijk toch graag nog eens uitleg van de notaris zelf willen krijgen.”
 
HEMA is allang niet meer alleen actief als warenhuis. Volgens een woordvoerster is HEMA voortdurend ‘bezig met de ontwikkeling van nieuwe diensten.’ Zo is het al enige tijd mogelijk om verschillende soorten verzekeringen af te sluiten via de website van de winkelketen. Hema is allang niet meer alleen actief als warenhuis. Volgens een woordvoerster is HEMA voortdurend ‘bezig met de ontwikkeling van nieuwe diensten.’ Zo is het al enige tijd mogelijk om verschillende soorten verzekeringen af te sluiten via de website van de winkelketen. 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.