Nieuwe naam UNA door in Centrale Commissie

WILLEMSTAD — De nieuwe naam voor de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) is vanmorgen in de Centrale Commissie van de Staten goedgekeurd. Nu staat de weg open voor een openbare vergadering hierover, zodat de nieuwe naam officieel University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez kan gaan luiden.
 
De afgelopen dagen was er een dispuut over het gebruik van ‘University of Curaçao’, daar de Stichting University of Curaçao deze naam reeds gebruikt. In nader overleg met de familie van Da Costa Gomez, met de Stichting University of Curaçao en met de UNA is uiteindelijk overeenstemming bereikt over de benaming van de universiteit. Het merkrecht betreffende de naamgeving ‘University of Curaçao’ is door de Stichting University of Curaçao aan de openbare rechtspersoon Universiteit van de Nederlandse Antillen overgedragen.
 
De regering vindt het wenselijk de naam van de UNA aan te passen vanwege de nieuwe staatkundige structuur alsmede om in dat verband een eerbetoon te geven aan Da Costa Gomez, door zijn naam te verbinden aan de universiteit, alsmede door zich sterk te maken voor het verstrekken van een financiële bijdrage aan een instituut teneinde de nagedachtenis aan dr. Moises da Costa Gomez in ere te houden.
 
Verder is besloten dat de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport zal bevorderen dat de ambtelijke commissie die het concept van de Landsverordening hoger onderwijs voorbereidt, dit voorstel binnen een maand aan hem doet toekomen. Het is zijn voornemen om dit voorstel dan voor commentaar te doen uitgaan naar de stakeholders, waaronder de besturen van instellingen voor hoger onderwijs zoals de UNA en ICUC. De besturen zullen benaderd worden voor het leveren van commentaar en suggesties. Na alle opmerkingen en adviezen hierover gekregen te hebben, zal een definitief voorstel gemaakt worden. Dit proces zal hopelijk voor 1 februari 2014 afgerond zijn, waarna het de voorgeschreven procedure zal bewandelen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.