Nieuwe aanzet tot arbowet op Aruba

ORANJESTAD — Na diverse pogingen in het verleden om tot arbowetgeving te komen, lijkt het de huidige Arbeid-minister Otmar Oduber (AVP) wel menens: een commissie moet een inventarisatie gaan maken als eerste aanzet voor een arbowet op Aruba.
 
De laatste poging is gedaan in 2010 toen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een concept-arbowet opstelde om de Veiligheidsverordening met de daarbij behorende Veiligheidsbesluiten I en II te vervangen.
 
Oduber sprak afgelopen week met zijn directeur van Directie Arbeid en met Mathias Bartels-Daal. Deze laatste moet de kar gaan trekken, als voormalig werknemer van Valero waar hij de verantwoordelijkheid droeg voor de veiligheid op de werkvloer. De minister vindt het de hoogste tijd dat de veiligheid en gezondheid op de werkvloer wordt geregeld, maar stelt daarbij wel dat rekening gehouden moet worden met de schaalgrootte. Aruba is veel kleiner dan andere landen waar arbowetten al van kracht zijn, aldus Oduber. Het is dus niet de bedoeling dat de invoering van deze nieuwe regels leiden tot lastenverzwaring en zo tot meer kosten voor met name het midden- en kleinbedrijf.
 
Arbeidsproductiviteit
 
De introductie van arbowetgeving is bovendien een eerste stap om tot een hogere arbeidsproductiviteit te komen, aldus de bewindspersoon. “Zodra een werknemer zich meer comfortabel en veiliger voelt op werk, zal deze automatisch efficiënter werken en dat draagt bij tot meer productiviteit tijdens werkuren.”
 
Dat er een arbowet komt, heeft ook te maken met eerdere wijzigingen in de arbeidswetgeving die het afgelopen jaar zijn ingevoerd. De commissie gaat dus inventariseren wat instanties en met name grote bedrijven al aan arbo doen.
 
In een eerste reactie laat directeur/partner Ru Croes van Medwork, het enige arbobedrijf op Aruba, weten dat het ‘logisch’ is dat er nu een vervolg komt op de onlangs aangepaste arbeidswetgeving. “Daarin wordt arbo al in meegenomen. Maar dan moet natuurlijk wel gedefinieerd en helder worden wat arbo is. Waar sluiten we ons aan? Nemen wij de Nederlandse arbostructuur over? Betekent dit extra verplichtingen voor werkgevers- en werknemers ten opzichte van de huidige Veiligheidsverordening en wat zijn die dan?” Een andere belangrijke vraag die Croes zich stelt is of het de bedoeling is om een geheel nieuwe Arboverordening in te voeren of dat alleen de Veiligheidsverordening wordt gewijzigd. “Het slechts aanpassen van de Veiligheidsverordening biedt weinig kansen om preventie in een modern arbojasje te gieten. Een nieuwe arbowet biedt betere mogelijkheden”.
 
Ook Croes zegt dat rekening gehouden moet worden met een mogelijke lastenverzwaring voor de werkgever: “De cost of doing business op Aruba is al vrij hoog. Een interessant idee is om na te gaan in hoeverre de premieplicht voor de ziekteverzekering (loonderving) afgeschaft kan worden, waarbij de werkgever tegelijkertijd de wettelijke verplichting krijgt om zorg te dragen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Met andere woorden: de overheid geeft de doelvoorschriften (wat willen wij bereiken) en de werkgevers en de werknemers bepalen, bijvoorbeeld in de cao, de wijze waarop aan de wettelijke voorschriften moet worden voldaan. Op deze manier ontstaat een nieuw beroep op ons eiland: de arbo-arts en de arbo-deskundige. Wellicht kunnen wij een aantal artsen dat in landen in de regio heeft gestudeerd en geen werk heeft, aan een zinvolle baan helpen.”
 
De Medwork-directeur merkt verder op dat centralisatie van het arbowerk bij een overheidsorganisatie niet gaat werken: “In plaats van de overheid meer taken toe te bedelen moeten wij juist hier vanaf. De taak van de overheid is om de randvoorwaarden te scheppen voor de ontwikkeling van nieuwe en hoogwaardige bedrijfstakken, waaronder arbo.”
 
Veiligheid op werk
 
Op basis van de ervaringen van het bedrijf in de loop der jaren heeft, zegt Croes dat bij arbeidsomstandigheden in eerste instantie aan veiligheid op de werkvloer wordt gedacht. “ De preventie van beroepsziekten en het creëren van een gezonde werkomgeving is even belangrijk, want uiteindelijk gaat het om het verminderen van het ziekteverzuim, de verhoging van de arbeidsproductiviteit en het beteugelen van de ziektekosten betaald door de AZV.”
 
Hij zegt verder: “De Veiligheidsverordening is sterk verouderd en we kunnen er niet meer goed mee uit te voeten. Die moet gemoderniseerd worden.” Hij zegt dat vooral op bepaalde plekken, zoals in hotels en in de bouw, het verbeteren van de veiligheid belangrijk is. “Met name in de bouwsector gebeuren veel ongevallen. Het gaat vaak om doodnormale ongevallen in tegenstelling tot wat men denkt. Zoals uitglijden over objecten op de bouwplaats. En dat leidt weer tot medische kosten en verzuim.”
 
Croes zegt dat het niet altijd nodig is om met veel regels te komen die bovendien veel kosten om in te voeren. “Het gaat soms om hele eenvoudige zaken die de veiligheid verbeteren en niet duur hoeven te zijn.” Op de vraag of Aruba er al is met voorlichting en bewustmaken van werkgevers- en werknemers in plaats hen te verplichten door middel van arbowetgeving, zegt hij: “Voorlichting en invoeren van verplichtingen gaan hand in hand. We moeten wel in staat zijn om verplichtingen te handhaven, want zonder handhaving is elke wet een dode letter en dan kunnen we beter geen wet maken.”
 
Tot slot is het nodig, zegt Croes, om meer aandacht te schenken aan beroepsziekten die nu niet expliciet in de Veiligheidsverordening staan. “We hebben vrij veel te maken met bijvoorbeeld RSI (repetitive strain injury,red.), maar dat wordt niet als zodanig benoemd in die verordeningen. Ergonomische bureaus en een aangepaste muis voor mensen die veel computerwerk doen, men is zich nog onvoldoende bewust hoe belangrijk dat is voor preventie van RSI. Verder zijn stress en burn-out ook op Aruba in opkomst. Daarover is nog te weinig bewustwording.” Aan bewustwording, moet volgens Croes dan ook nog zeker gewerkt worden.
 
In ieder geval zou Medwork willen aansluiten bij het proces dat de overheid nu initieert voor de eerste arbowet van Aruba. “We worden ook al benaderd vanuit de overheid. Zo kreeg ik vorige week nog een verzoek van een consultant werkzaam voor DTI of wij onze professionele opinie kunnen geven voor een protocol voor wat betreft medische asbestkeuringen voor werknemers.”
 
(Amigoe)
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.