Raad van Europa veroordeelt vestigingseisen voor Arubanen, CuraƧaoenaars en Sint-Maartenaren

Advies tot stand gekomen na overleg met OCAN (Overlegorgaan Caribische Nederlanders)
 
De Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa heeft stelling genomen tegen het wetsvoorstel betreffende de vestiging van Nederlanders uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, aangezien deze gebaseerd is op ongelijke behandeling op basis van etnische herkomst.
 
Zij dringt bij de Nederlandse regering erop aan om alle voorstellen die leiden tot toelatingsregels voor - of uitzetting van - deze ‘Caribische Nederlanders’ in te trekken.
 
Tevens adviseert de ECRI Nederland om de Caribische Landen niet meer als afzonderlijke landen aan te merken[i], opdat geen beperkingen meer in het vrije verkeer van ‘Antillianen’ naar Nederland gemaakt kunnen worden.
 
ECRI doet deze aanbeveling in het periodieke (vierde) landenrapport over racisme in lidstaat Nederland.
 
Positieve maatregelen; geen etnisch profileren
 
de ECRI geeft het advies aan Nederland om positieve maatregelen te nemen voor Antillianen die in de problemen verkeren, zowel in Nederland als op de eilanden. Tenslotte zegt ECRI dat Antillianen niet het onderwerp mogen worden van ongelijke behandeling met betrekking tot veiligheid; ECRI refereert hier naar maatregelen als ‘racial profiling’ van politie-medewerkers, rechercheteams die zich exclusief focussen op Antillianen en repressieve optredens van stadsmariniers die actief zijn in buurten waar veel Antillianen woonachtig zijn.
 
ECRI overleg met OCAN
 
In de onderzoeksfase heeft ECRI ook dit jaar wederom het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) geconsulteerd met betrekking tot de mensenrechtensituatie van Caribische Nederlanders in Nederland. De aandachtspunten en aanbevelingen zijn tot stand gekomen na diverse overleggen met OCAN.
 
Raad van Europa
 
De Raad van Europa is een internationale organisatie, opgericht in 1949, waar 47 landen lid van zijn. Doel van de Raad van Europa is het bevorderen van democratie en mensenrechten in de lidstaten. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vallen onder de Raad van Europa.
 
Rapport
 
Het ECRI rapport is gepubliceerd op 15 oktober 2013 en is te downloaden via: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Library/PressReleases/142-15_10_2013_Netherlands_nl.asp#TopOfPage. De relevante artikelen zijn artikel 153, 154, 157 en 219/220.
 
 
 
Tweede Kamer, regeringen/Staten, Antilliaans-Arubaanse organisaties
 
OCAN spreekt de verwachting uit dat de kritische partijen uit de Tweede Kamer, NGO’s, de regeringen en Staten van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, alsmede Caribisch-Nederlandse organisaties in Nederland gezamenlijk het ECRI-rapport benutten in hun verweer tegen het wetsvoorstel van de VVD betreffende vestigingseisen en uitzetting van Antillianen en Arubanen[ii], indachtig de zegswijze dat ‘mensenrechten niet een deel van het probleem, maar een deel van de oplossing zijn’[iii] voor een betere positie van Caribische Nederlanders in het Koninkrijk.
 
 
 [i] In zowel het geval van het EVRM als in dat van het IVBP heeft Nederland echter gebruik gemaakt van de mogelijkheid om Nederland en de Nederlandse Antillen als afzonderlijke landen aan te merken. Dit impliceert dat beide verdragen een Nederlandse toelatingsregeling ten aanzien van Antillianen niet in de weg staan. Zie ook voor de “juridische mogelijkheden om immigratie te beperken de Nota Migratie Antilliaanse Jongeren (1998)."   Overigens wordt in deze Nota ook gerefereerd naar art. 3 van het EVRM: “Dat artikel bepaalt onder meer dat niemand onderworpen mag worden aan vernederende behandelingen. Het niet-toelaten van een eigen onderdaan kan volgens de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens «in certain circumstances»een vernederende behandeling in de zin van dat artikel zijn (ECHR, Collection of Decisions, Strasbourg, juli 1971, nr. 36, p. 116–117).” De ECRI had aldus met betrekking tot de vestigingseisen tevens kunnen verwijzen naar art. 3 van het EVRM
 
[ii] Zie voor het gehele dossier: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/33325.
 
[iii] Citaat van senior policy advisor Gebrig Klos, Amnesty International.
 
 
Het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) is een landelijk samenwerkingsverband voor Caribische Nederlanders en een overlegpartner van de rijksoverheid. De werkzaamheden van OCAN bestaan uit advies, overleg, organisatie, informatie, onderzoek en uitvoer van projecten.
 
Het bestuur van OCAN bestaat uit Glenn Helberg (voorzitter), Chris Frans (vice voorzitter, secretaris), Anca Constansia (penningmeester), Adwin van Dijke, Rigobert Nivillac (leden). Het bureau bestaat uit Marnix Arendshorst (waarnemend directeur), Jiwan Does (commerciële projectmanager), Cynthia Ortega-Martijn (relationship manager) en Ida Requena (administratief medewerkster). OCAN kent een zevental commissies met plm. 50 actieve vrijwilligers en een uitgebreid netwerk binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap en algemene instellingen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.