Navarro laat parlement beslissen over aftreden

WILLEMSTAD – De toedracht van de zelfmoord van Luigi Lorenzo Florentina, alias Pretu, wordt onderzocht. Dat zeiden minister van Justitie Nelson Navarro, korpschef Marlon Wernet en hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong vanmiddag tijdens een persconferentie in Fort Amsterdam.
Daarnaast wordt het onderzoek in de moordzaak Wiels voortgezet.
 
Minister Navarro gaf aan dat hij als politicus verantwoordelijk is voor deze situatie. Daarnaast zei hij dat hij zijn functie ter beschikking stelt. “De keuze ligt bij het parlement. Zij bepalen of ik als minister van Justitie de functie blijf aanhouden.” Pretu werd vannacht dood aangetroffen in zijn cel in Barber. Hij werd in juni aangehouden in Nederland omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Wiels en de moord op Raul ‘Bolle’ Martinez. Enkele dagen na zijn aanhouding werd hij overgebracht naar Curaçao en vastgezet in de streng bewaakte marinekazerne Suffisant. Afgelopen dinsdag werd hij overgeplaatst naar Barber.
 
Volgens De Jong is Pretu meerdere malen getoetst door de rechter-commissaris en uiteindelijk is besloten Pretu over te plaatsen. “We hadden twee keuzes, het Huis van Bewaring of het cellencomplex op Barber. Het Huis van Bewaring viel af wegens de omstandigheden die daar momenteel heersen. Pretu heeft zelfmoord gepleegd en de Landsrecherche onderzoekt de toedracht. Het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels gaat gewoon door. Niet omdat Pretu dood is zou het onderzoek moeten stoppen”, aldus De Jong.
 
Korpschef Wernet heeft bekendgemaakt dat Pretu zichzelf heeft verhangen en dat een pathaloog-anatoom uit Nederland onderweg is om sectie te verrichten op het lichaam. De Jong en Wernet wilden niet al te diep op het onderzoek ingaan. Wel gaf minister Navarro aan dat het vonnis van de rechter-commissaris niet wordt meegenomen in het onderzoek. “Ik respecteer zijn beslissing. Het is nu van belang dat de toedracht van de dood wordt onderzocht.” Op de vraag hoe lang het onderzoek nog gaat duren antwoordde De Jong dat het onderzoek nog een hele tijd zal duren. “Naast de moord op Wiels zijn er nog een aantal andere strafbare feiten die om deze zaak heen hangen. Die moeten ook worden onderzocht en daar gaan ook zittingen voor plaatsvinden. Ik sluit zeker niet uit dat er meerdere verdachten zullen worden aangehouden.” Om wat voor strafbare feiten het zou gaan wilde De Jong niet zeggen. Op de vraag of hij gaat aftreden was De Jong heel duidelijk: “Ik ben door Nederland aangesteld om hier als hoofdofficier van Justitie waar te nemen. Zolang zij mij niet de opdracht geven te vertrekken blijf ik.”

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.