Zaak Korpodeko tegen Girobank om miljoenen DAE

WILLEMSTAD - Korpodeko wil ‘koste wat kost’ voorkomen dat de miljoenen van de vorige week failliet verklaarde luchtvaartmaatschappij DAE in Venezuela verloren gaan. Dat stelden de advocaten van Korpodeko in het kort geding gisteren tegen Girobank.
 
De vraag die volgens hen in deze rechtszaak voorligt is: ,,Is de Girobank bevoegd om uitbetaling of afdracht aan Korpodeko te weigeren van vorderingen, gelden of geldswaarden die zij aan DAE verschuldigd is of van DAE onder zich heeft, welke vallen onder de zekerheidsrechten van Korpodeko”, aldus gemachtigden Eric de Vries en Robert Bottse namens Korporashon pa Desaroyo di Kòrsou.
 
Zelf gaven zij dit antwoord: ,,De Girobank is hiertoe niet bevoegd.” Nu moet de rechter zich over de vraag buigen. Het gerecht zal uiterlijk 18 september vonnis wijzen. De advocaat van Girobank, Dave Liqui-Lung, laat namens cliënte weten dat Girobank het volgende aangeeft: ,,De zaak is op dit moment onder de rechter, reden waarom Girobank geen verdere mededeling zal doen over de kwestie.”
 
Girobank is (huis)bankier van DAE, die een bankrekening heeft waarop door het luchtvaartbedrijf van derden gelden werden/worden ontvangen (onder andere, althans volgens Korpodeko) om te voldoen aan de schuld aan Korpedeko, die het zekerheidsrecht claimt.
 
In verband met een lening uit april 2008 met nu een totale schuld van bijna 5,2 miljoen dollar heeft DAE aan Korpodeko alle
uitstaande en toekomstige vorderingen, waaronder de verkoopopbrengsten van DAE in Venezuela, tot zekerheid overgedragen aan Korpodeko, waarbij tevens een verpanding aan de ontwikkelingsbank is afgesproken. ,,Korpodeko
begrijpt dat het aan haar toekomende vorderingsrecht thans ruim 100 miljoen Venezolaanse bolivar bedraagt, hetgeen op de parallelmarkt in Venezuela ruim 4 miljoen dollar zou kunnen opbrengen”, aldus de advocaten.
 
Ook heeft Korpodeko begrepen dat de Cadivitoestemming voor (verrekening van) de maand november 2012 nog niet is
gebruikt. ,,Met gebruikmaking van de aan DAE door de Venezolaanse overheidsinstelling Cadivi verleende c.q. nog te verlenen toestemming tot omwisseling van deze bolivars tegen de officiële wisselkoers in Venezuela, kan de totale opbrengst omstreeks 20 miljoen dollar bedragen. Girobank is verplicht het zekerheidsrecht op die vordering te respecteren en daartoe de betreffende gelden aan Korpodeko af te dragen.”
 
Hier is de Girobank door Korpodeko op 12 augustus op gewezen - ruim twee weken voor de faillietverklaring van DAE - maar Girobank neemt een ‘weigerachtige houding’ aan, waarvoor in de wet noch jurisprudentie steun is te vinden.
 
(Antilliaans Dagblad)
 
In deze zaak werd Korpodeko vertegenwoordigd door advocaten Eric de Vries en Robert Bottse van HBN Law. Girobank werd vertegenwoordigd door advocaat Dave Liqui Lung van advocatenkantoor De Winter Liqui-Lung Advocaten op Curacao.
 
Related articles:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.