NV's laat met jaarrekening

Willemstad - Over boekjaar 2012 ontving Financiën alleen nog maar de jaarrekeningen van de overheids-nv’s Curoil, UTS en Naatc/DC-Ansp.
 
Dat blijkt uit onderzoek door het Antilliaans Dagblad. Naar aanleiding van recente opmerkingen van het College financieel toezicht (Cft), dat het Land Curaçao ten tijde van het opstellen van de jaarrekening 2010 beschikte over de jaarverslagen van
slechts 4 van de 24 overheidsentiteiten, verzocht deze krant het ministerie van Financiën om een actuele stand van zaken.
De redactie ontving een lijstje met 21 entiteiten en een update met betrekking tot 2011 en 2012.
 
Het overgrote deel van de overheids-nv’s of vennootschappen waarin de overheid direct of indirect een deelneming in heeft, legde nog geen financiële rekenschap af over vorig jaar, terwijl 2013 al ver over de helft is en nog maar vier maanden telt.
Overheidsentiteiten die over 2012 nog géén jaarrekening presenteerden zijn: ABC Busbedrijf (openbaar vervoer); CDM
Holding (dokmaatschappij); industriepark- en vrije zonebeheerder Curinde; Curaçao Airport Holding (CAH); havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA); Giro Curaçao; Core (IT & datacenter); Aqualectra (nutsbedrijf); Stadsherstel (monumentenherstel- en beheer); ontwikkelingsbank Obna; Refineria di Kòrsou (RdK); vuilnisophaal- en verwerkingsbedrijf Selikor; Woningbouw; Buskabaai (ontwikkelaar Asfaltmeer); Nieuwe Post NA; PSB Bank; Saba Bank Resources; en landslaboratorium ADC.
 
Voor goed financieel beheer van de overheid is het tijdig verkrijgen van de jaarrekeningen van overheidsentiteiten een must,
en conform de Code Corporate Governance moeten ze binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar beschikbaar zijn.
Uiterlijk eind mei dus. Slechts een handjevol dat zich aan deze regel houdt.
 
Bovengenoemde nv’s zijn allen in overtreding met deze Code. Sommige nv’s maken het nóg bonter. Want hoewel ten aanzien van 2011 geldt dat de meeste overheidsentiteiten wel publiceerden, zijn er op het lijstje drie nv’s waarvan zelfs deze jaarverslagen ontbreken: Aqualectra, RdK en ADC. Van laatstgenoemde, Analytisch Diagnostisch Centrum nv (ADC), mist zelfs nog de jaarrekening 2010. Aldus
het ministerie. 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.