Schippers akkoord met alternatief bezuinigingsvoorstel zorg Caribisch Nederland

BES ISLANDS - Minister Edith Schippers (VWS) gaat akkoord met een alternatief voorstel vanuit Caribisch Nederland om de noodzakelijke besparingen op de zorgkosten te halen. 
Eerder voorgestelde maatregelen worden uitgesteld tot 1 januari 2015, onder de voorwaarde dat de alternatieven  de beoogde besparing van 1 miljoen euro per half jaar opleveren. Schippers schrijft dit vandaag in brieven aan de eilandbesturen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
 
In de brieven aan de eilandbesturen – waarover ook de Eerste en Tweede Kamer zijn geïnformeerd - geeft Schippers aan hoe zij verder wil met de opbouw en vormgeving van de gezondheidszorg in Caribisch Nederland. Sinds de transitie van 10-10-2010  is de minister van VWS verantwoordelijk voor de gezondheidzorg in Caribisch Nederland. Kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg op de drie eilanden zijn sindsdien aanzienlijk verbeterd, zo blijkt uit een evaluatie die bij de brieven is gevoegd. Deze verbeteringen zijn tot stand gekomen met substantiële (financiële en andere) bijdragen vanuit Europees Nederland.
 
Om de sterk oplopende zorguitgaven in Caribisch Nederland een halt toe te roepen, kondigde Schippers in december 2012 maatregelen aan. Een van die maatregelen was het schrappen van enkele - van begin af aan als tijdelijk bedoelde - aanspraken uit het verzekerde pakket. Het gaat hier om vergoeding van eenmalige gebitssanering voor volwassenen en fysiotherapie voor volwassenen.
 
De betrokken beroepsgroepen op de eilanden zijn hierop met een voorstel gekomen om dezelfde besparing te realiseren. De minister waardeert de inzet van de beroepsgroepen en neemt hun voorstellen over. Ze geeft onder dezelfde financiële voorwaarden 1 jaar uitstel tot januari 2015. Deze termijn moet voldoende zijn om het restant van de saneringen te voltooien en het aanbod voor fysiotherapie, waaronder revalidatie, goed te regelen. Caribisch Nederland stelt dat de bezuinigingen kunnen worden gehaald door via harde afspraken productieplafonds vast te leggen voor tandartsen en fysiotherapeuten. Deze afspraken gelden dus al voor 2013.
 
Verder stelt Schippers een werkgroep in (bestaande uit eilandbestuurders, zorgaanbieders, het Hoofd van het Zorgverzekeringskantoor BES en een vertegenwoordiger van VWS), die onder leiding van een onafhankelijke voorzitter een plan ontwikkelt over hoe de gezondheidszorg op de eilanden zich op de lange termijn - en binnen strakke budgettaire kaders - verder moet ontwikkelen. Dit plan zal als een advies aan de minister worden voorgelegd en de basis vormen voor een eventueel akkoord tussen de minister van VWS en de eilandbesturen.
 
Net als in Europees Nederland moeten in Caribisch Nederland maatregelen worden genomen om binnen de financiële afspraken te blijven. Schippers ziet geen enkele reden om voor de eilanden een uitzondering te maken.  De zorguitgaven in Caribisch Nederland kenden in 2012 een overschrijding van 30 procent (20 miljoen euro). Met deze ingrepen wordt daarvan een deel teruggehaald.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.