Zitting enqueteverzoek overheids nv's

WILLEMSTAD – Overheids-nv’s Aqualectra, Curoil en Refineria di Kòrsou werden vanochtend door een aantal advocaten vertegenwoordigd tijdens de zitting voor een enquêteverzoek naar het beleid en de gang van zaken bij overheids-nv’s. Oud minister-president Gerrit Schotte was niet aanwezig. Dat meldt Caribisch Netwerk.
 
Volgens Schottes advocaten Van der Korst en Boersema moet politieke verantwoordelijkheid alleen in de Staten afgelegd worden en niet in de rechtbank. Oswald van der Wijs en Ray Treurniet, betrokken bij het proces als rechtspersonen, waren aanwezig bij de zitting.
 
Het enquêteverzoek van het OM is gevoerd door Fundashon Akson Sivil (FAS) die het OM in augustus 2012 benaderde met meerdere zaken die volgens hen onderzocht zouden moeten worden bij de overheids-nv’s. Het Hof zal na de zitting beslissen of er reden genoeg is voor een enquête. Advocaat-generaal Van der Schans nam namens het OM het woord en wees op verschillende misstanden bij overheids-nv’s. “Vanaf 10-10-10 wordt er stevig geschoven in de personele bezetting van directie en de Raad van Commissarissen (RvC) bij deze NV‟s. De directie werd daardoor steeds verzwakt en de RvC ging op de stoel van het bestuur zitten”, kaartte Schans aan.
 
Volgens het OM hebben de wisselingen van de RvC iedereen geschaad. “Omdat de hele energieketen uit balans is, betaalt iedereen meer aan stroom en water. Ik heb de stroomrekening in Nederland en op Curaçao vergeleken, en hier betaal ik tien keer meer”, aldus Schans. “Dat kon omdat er in deze NV‟s steeds dezelfde personen terugkwamen op sleutelposities, met name Oswald Van der Dijs, die gelijktijdig president-commissaris bij Aqualectra en bij RdK was. Ook Schotte, als vertegenwoordiger van de aandeelhouder speelde een dominante rol bij diverse gelegenheden. Hij trad eerder op als directie dan als aandeelhouder.”
 
Aqualectra probeerde de aantijging van de chaos die de wisselende RvC zouden creëren, in perspectief te zetten. “Overheidsvennootschappen in Curaçao opereren al decennialang in een spanningsveld”, aldus advocaat Karel Frielink van Spigt Dutch Caribbean. “Bij elke wisseling van de wacht wordt ook de samenstelling van de RvC herzien.” Maar ook FAS, die optreedt als belanghebbende, werd door alle advocaten in twijfel getrokken. “FAS heeft geen eigen belang dat door het enquêterecht wordt beschermd”, aldus advocaat Van der Korst. Ook laakte hij het OM. “Het OM vervult in deze geen procedure geen zelfstandige functie. Het stuurt kritiekloos de stukken van FAS door, zonder eigen onderzoek en zonder poging tot onderzoek.”
 
Advocaat De Bres van HBN Law trad namens Curoil en Curgas op. “In het onderzoeksrapport van het OM staat dat er eigenlijk geen sprake is van wanbeleid bij Curoil, maar deel uitmaakt van de energieketen. Ook het standpunt dat Curoil niet aan de bel heeft getrokken, klopt niet.” RdK is de enige partij die geen bezwaar heeft tegen en enquête, maar advocaat Lique-Lung wees erop dat de misstanden binnen de RdK reeds zijn aangepakt. “De oude RvC is op 14 december 2012 ontslagen. In het beginsel hebben het land en de RdK maatregelen genomen om de gezonde verhoudingen in RdK te herstellen.” Vanmiddag krijgen Van der Dijs en Treurniet de tijd om hun handelen persoonlijk toe te lichten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.