Kort geding Happy Spot-ondernemer tegen Arubaanse overheid

ORANJESTAD  — Het kort geding dat ondernemer Jean Paul Gibbs tegen de overheid heeft aangespannen als protest tegen de sloop van de kiosk die hij al jaren huurt, heeft een onverwachte wending gekregen. Waar hij eerder recht kreeg om één van de nieuwe kiosken uit te baten die in aanbouw zijn op het Plaza Comercio in het centrum van Oranjestad, blijkt nu dat de beleidsplannen plotseling gewijzigd zijn. 

Er worden, ondanks de faciliteiten die al zijn aangelegd, geen nieuwe kiosken meer geplaatst.Gibbs staat, als het aan de overheid ligt, dus met lege handen. Volgens zijn advocaat wordt hier een ‘spel gespeeld ten nadele van de Arubaanse ondernemer’.
 
Beide partijen stonden tegenover elkaar in een kort geding dat gister diende. Hierin pleitte Thomas Riemersma, advocaat van de ondernemer, voor het in stand houden van het huurcontract tussen het Land Aruba en Gibbs op grond van een ‘onrechtmatige beëindiging’. De Arubaanse overheid wil, in verband met de bouwplannen voor de mainstreet, al sinds 2011 van het huurcontract met Gibbs af. In de plannen stond namelijk dat de oude kiosk Happy Spot, waaruit Gibbs fruitshakes (batidos) verkocht, met de grond gelijk zou worden gemaakt. Daarvoor in de plaats zouden twee nieuwe kiosken gebouwd worden. De zaak kwam voor de huurcommissie, die besliste dat de huurovereenkomst inderdaad mag worden opgezegd, mits er een maand opzegtermijn in acht wordt genomen. Ook besliste de commissie dat Gibbs een eerste optie op één van de nieuw gebouwde kiosken zou krijgen als de overheid zou besluiten deze te verhuren. Het leek voor beide partijen een redelijke deal, maar op 24 april ging het mis. “Zonder bevel tot ontruiming werd mijn tent in de nacht van 23 op 24 april met de grond gelijk gemaakt”, aldus Gibbs.
 
Politiek spel
“De nachtelijke sloop van het pand van mijn cliënt was illegaal. De huurovereenkomst is op een onrechtmatige manier beëindigd”, zegt Riemersma. “Daarom pleit ik voor het in stand houden van het huurcontract. Dan ziet de overheid maar hoe zij het voor elkaar krijgt dat Gibbs een nieuwe kiosk krijgt. Of ze bouwen zijn oude weer op, of ze stampen de oorspronkelijk te bouwen kiosken toch uit de grond. Faciliteiten zoals de elektriciteit- en wateraansluiting liggen al klaar.” Riemersma is er van overtuigd dat er een spel wordt gespeeld met zijn cliënt.
 
Riemersma is er van overtuigd dat er een spel wordt gespeeld met zijn cliënt. “Al die tijd stond vast dat er twee nieuwe kiosken gebouwd zouden worden en een paar dagen voor het kort geding wordt ons opeens gemeld dat de beleidsplannen zijn gewijzigd. Dienst Openbare Werken (DOW) en Directie Infrastructuur en Planning (DIP) zouden hun plannen hebben herzien en de minister hebben geadviseerd toch maar geen kiosken te bouwen. Een huichelachtig politiek spel waarin misbruik wordt gemaakt van politieke bevoegdheden. Waarvan de Arubaanse, hardwerkende ondernemer de dupe is.” Riemersma en Gibbs willen met deze zaak dan ook een signaal afgeven aan zowel de politiek als de samenleving. “Dit spelletje, waarvan een hardwerkende man die al zeventien jaar lang een familiebedrijf runt de dupe is, mag en kan niet getolereerd worden in Aruba.”
 
Fonteinen en bankjes
 
Advocaat Johan Sjiem-Fat van Sjiem Fat & Co. Law Offices, die de verdediging van de overheid voert, kan zich de frustratie van Gibbs voorstellen. “Maar”, zegt hij, “de overheid heeft het recht om haar plannen te wijzigen. Het is haar grond en zij mogen van inzicht veranderen over de bestemming van deze grond in het belang van het land en haar inwoners. De overheid heeft gebruik van gemaakt van haar recht.” Volgens Sjiem-Fat zijn de plannen niet gewijzigd om Gibbs te dwarsbomen maar: “Er is besloten om fonteinen en bankjes te plaatsen in plaats van kiosken. Er waren namelijk al genoeg horeca-gelegenheden in de buurt.” Sjiem-Fat is heel duidelijk: “De huurcommissie had inderdaad gesteld dat Gibbs, bij huuropzegging, een eerste optie op de nieuwe kiosks zou krijgen mits deze zouden worden verhuurd door de overheid. Maar aangezien deze nieuwe kiosks er niet komen, vervalt deze optie.”
 
Jarenlang conflict
 
De zaak tussen Gibbs en de overheid speelt al jaren. In een eerder gesprek met Amigoe deed Gibbs uit de doeken hoe hij al sinds het aantreden van de nieuwe regering en de bekendmaking van de plannen voor de stadsrenovatie in strijd is met de Arubaanse overheid. En dan met name het ministerie van Infrastructuur. Op 30 maart 2011 kreeg de ondernemer een brief van Infrastructuur-minister Benny Sevinger met het bericht dat het huurcontract opgezegd wordt met een termijn van drie maanden. Gibbs was het hier niet mee eens en schakelde zijn advocaat in. Op vele brieven van zijn kant richting het ministerie, kreeg hij volgens Gibbs weinig respons. Op 26 oktober 2012 krijgt hij een brief waarin hij leest dat zijn kiosk op 31 oktober ontruimd wordt. De ontruiming bleef echter uit. Op 10 januari staan beide partijen vervolgens voor de huurcommissie. Op 1 februari wordt vervolgens besloten dat de overheid het huurcontract met Gibbs inderdaad mag verbreken. Wel moet er een opzegtermijn van één maand in acht worden genomen. Ook krijgt Gibbs de eerste optie op de in aanbouw zijnde kiosken mits de overheid besluit deze te verhuren. Op 28 maart ontvangt Gibbs naar eigen zeggen een brief van de minister waarin staat dat hij twee weken krijgt om de kiosk te verlaten. Ook staat hierin dat hij voor een optie op de kiosk net als alle andere burgers een verzoek moet indienen. Gibbs antwoordt hier naar eigen zeggen op dat de minister niet boven de wet kan staan. Na een radiostilte wordt de kiosk in de nacht van 24 april door DOW ontruimd. Vijf dagen voor het kort geding plaats vindt, maken DOW en DIP bekend dat de plannen rondom de renovatie Plaza Comercio zijn vervallen. De twee geplande kiosken worden toch niet geplaatst. Hiermee vervalt volgens hen ook de eerste optie van Gibbs op de kiosken die de huurcommissie hem toezegde.
 
De uitspraak van de rechter is op 29 mei.
 
(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.