Zuidaskantoren krijgen steeds meer concurrentie van niche-advocaten

AMSTERDAM - De grote advocatenkantoren aan de Amsterdamse Zuidas krijgen steeds meer directe concurrentie van advocaten die de Zuidas verlaten en voor zichzelf beginnen.

 
Vijf tot tien jaar geleden waren de zogenoemde nichekantoren vooral gespecialiseerd in arbeidsrecht, vastgoed en intellectueel eigendom. Maar inmiddels leggen de kleinere kantoren zich ook toe op het ondernemingsrecht — de ‘corebusiness’ van de Zuidas.
 
Dat blijkt uit gesprekken met advocaten en kenners van de sector over het fenomeen nichekantoren. Een recent voorbeeld van een nieuw kantoor is Rutgers & Posch, dat is opgericht door partners die afkomstig zijn van DLA, Stibbe, Freshfields en Houthoff Buruma. Het kantoor beweegt zich breed op het gebied van ondernemingsrecht.
De oprichters willen een alternatief bieden voor het bedrijfsmodel van de Zuidaskantoren. Die kantoren werken met grote teams en hoge tarieven. ‘Op de declaratie verschijnen allemaal mensen die de cliënt nog nooit heeft gezien’, zegt Gerard Endedijk, een van de oprichters van Rutgers & Posch.
 
Het nieuwe kantoor pretendeert dezelfde kwaliteit te leveren als de Zuidaskantoren, maar tegen een lager tarief. Het eigen kantoor biedt de oprichters bovendien meer vrijheid. Bij de grote kantoren hebben de partners een stevige managementtaak. ‘Ik was bij DLA soms de halve week bezig met interne conference calls’, zegt Endedijk. In het nieuwe kantoor krijgen de partners meer tijd voor inhoudelijk juridisch werk en contact met de cliënt.
 
In zijn opzet onderscheidt een kantoor als Rutgers & Posch zich wezenlijk van de nichekantoren die aan het begin van deze eeuw werden opgericht. Toen bestond de exodus vooral uit advocaten in de meer perifere praktijken, zoals arbeidsrecht en intellectueel eigendom. De grote kantoren stortten zich in die jaren op de golf aan fusies en overnames, en dat gaf de advocaten met een praktijk in arbeidsrecht of IE het gevoel dat ze niet meer meetelden, zegt Sylvia den Engelsen, actief in werving en selectie van advocaten. ‘Bovendien konden zij met de hoge tarieven van de Zuidas in hun praktijk niet uit de voeten.’
 
Mede doordat de juridische afdelingen van grote bedrijven steeds scherper op de kosten letten, is er voor de nieuwe nichekantoren een groeiende markt. ‘De general counsels bekijken meer dan in het verleden welke zaak ze bij welk soort kantoor onderbrengen’, zegt Erwin Bouwman, van searchbureau Legal People.
 
(Fd)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.