Aanpassing wet auteursrecht nodig

ORANJESTAD - Een nieuw ontwerp voor de zwaar verouderde wet auteursrecht is al in 2011 bij de minister van Economische Zaken ingediend, aldus Directeur Goswino Oduber van Bureau Intellectueel Eigendom. “De wet is in 1913 ingevoerd en nooit meer aangepast en voldoet niet meer aan de moderne technologie.”

 
Amigoe gaat in op de stand van zaken, ook met het oog op de Internationale Dag van het Boek en Auteursrecht morgen.
 
Tot op heden is het nieuwe wetsontwerp nog niet behandeld in het parlement, informeert Oduber. “Overal ter wereld zijn nieuwe technologieën geïntroduceerd en op bepaalde vlakken voldoet deze wet niet meer om de auteur voldoende te kunnen beschermen.” Hij noemt een paar wijzigingen die het Bureau aandraagt. “Als er nu een klacht wordt ingediend tegen inbreuk op het auteursrecht moet dit door de auteur zelf gedaan worden. De autoriteiten kunnen hier niet zonder de auteur tegen optreden. Maar het is vaak moeilijk om de auteur bereid te vinden een klacht in te dienen. Vaak wonen ze in het buitenland of kennen zij hun rechten niet voldoende.” Om de rechten afdoende te kunnen beschermen, moeten ook autoriteiten kunnen optreden tegen overtreding, zo stelt Oduber. Een tweede punt is de hoogte van de boetes. Bij overtreding van de wet auteursrecht ligt de hoogst mogelijke boete nu rond de 500 florin. “Dat staat al stil vanaf 1913. Wij stellen een minimale boete van 30.000 florin voor tot een maximum, bij opzettelijke inbreuk, van 125.000 florin.”
 
De wet op auteursrecht is hier een jaar na Nederland ingevoerd in 1913. Tot op de dag van vandaag is deze wet zonder tussentijdse aanpassingen van kracht. Oduber zegt tussen de 25 en 50 klachten per jaar te ontvangen. Maar eigenlijk moeten de klachten bij de politie worden ingediend, want het Bureau heeft een informatieve, ondersteunende en intermediaire functie. “Dat willen wij ook in de toekomst veranderen. Wij willen graag bevoegdheid hebben om te kunnen optreden.” De klachten hebben veelal betrekking op muziekcomposities en teksten.
 
Ook komt het voor dat mensen een idee hebben en daarover met anderen praten waarna het plan door een ander wordt uitgevoerd. “Het is vaak te laat wanneer de inbreuk al een feit is. Hier denkt men dat niemand het zal doen omdat het eiland klein is, maar dat is onterecht. Wij hebben veel energie in informatievoorziening gestopt, onder andere door advertenties in kranten, aan serviceclubs en op scholen, maar toch kennen velen hun rechten nog niet.” Volgens Oduber zijn er nog veel liedjes- en boekenschrijvers die van niets weten en hij vraagt zich af of zij wel geïnteresseerd zijn in hun rechten. “Bescherm je eigen werk en laat je goed informeren”, luidt zijn advies aan auteurs.
 
Omdat het morgen de Internationale Dag van het Boek en Auteursrecht is, zal het Bureau morgenavond vanaf half acht een lezing in de Nationale Bibliotheek geven over auteursrecht .
 
(Amigoe)
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.